Wednesday, January 31, 2007

Takde rezeki dan perkataan berlawan

Assalamualaikum,

Sepatutnya, tika dan saat ni (tika begini mencari2 kemana kau menghilang, saat begini ternanti2 wajah mu sayang..eik..dah melalut lagu si Ijam - Medicine tu plak. entah tul lirik tu entah idak.harap maafkan ya peminat2 maut Ijam. ni zmn tok kaduk saya dulu 2 lah ni ) saya berada di dalam dewan seminar yang saya sebutkan minggu lepas. Tapi, dah namanya tak de rezeki, saya terpacak depan pc menaip entri ni. Alkisahnya, mak saya yang bersetuju untuk menjaga Alia dan Huda terpaksa pulang ke kampung gak hari ni ada urusan yg sangat segera. Asalnya dia nak bawak sekali kanak2 ribena ni pulang ke kampung sebab balik hari aje, tp saya tak benarkan, bimbang kot apa2 berlaku tengah jalan, mcm keta rosak ke, tayar keta pancit ke, nanti menyusahkan ibu dan adik saya pulak nak kisahkan anak2 saya tu. Suami pun berat hati nak bagi disebabkan jauhnya tu (negeri Sembilan). Jadi, saya batalkan sertai seminar tu. Sedihlah gak, tapi tak pe, ada hikmah di sebaliknya.

So, kepada bro. Akma (kalau baca entri ni), nampaknya tak dptlah saya nak buatkan soft copy tu ya. Dan kepada Inqilaab , nampaknya tak de rezeki kita nak jumpa, wlwpun seketika. Sori ya sms lewat tgh malam, sbb kalau awak tau awal, mungkin awak boleh cepat2 buat agenda lainkan.

Ok..cubalah bayangkan jika anda berada di tempat cikgu B.M ni:

Murid : Selamat pagi, Cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja?
Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?

Murid : Selamat pagi, petang dan malam Cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh
orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh
bermakna.Lagipun ucapan ini meliputi semua
masa dan keadaan.

Murid : Selamat sejahtera Cikgu!

Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik.
Hari ini Cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan
berlawan. Bila Cikgu sebutkan perkataannya,
kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi
perkataan-perkataan
itu,
faham?

Murid : Faham, Cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : Bodoh!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : Bodoh!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar Cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, bodoh!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)
***

Penatkan kalau macam ni...er, jangan mare ya. saya dapat forward email ni :D.


33 comments:

Anonymous said...

kak Long..
beberapa entry dah ketinggalan, ohhh...takpe memang bukan rezeki hadir seminar tu, sian jugak kat inqilaab dah termimpi2 dia nak jumpa KakLong...

suami Kak Long sebaya saya...cuma saya tak sampai tarikh birthday lagi..semoga teruas berbahagia dengan suami dan anak2..

RaFFLeSiA MeRaH said...

e-mail tu sy dah penah dpt gak kaklong...penat, sakit jiwa pun boleh kalo dpt anak murid cenggitu...bab x der rezeki tu, betul akak kata, tiap ape yg tuhan jadikan pada diri kita sumernya berhikmah...takder satu pun yg x berhikmah...cuma kita jer yg kurang sedar bahawa hikmah yg ader tu adelah yg terbaik buat kita...

cikdinz said...

orang camni tak leh jadi cikgu. ngajor bebudak benda bukan-bukan..

takde rejki nak gi seminar tuh.
mungkin lain kali dapat kot..

negeri sembilan kat belah mana????

kaklong said...

salam,

Hani: itulah, kalau bukan rezekikan..oh, sebaya ya :D. tq doakan kebahagiaan kami :D

RM:itulah, dah cikgu pun garang sangat. anak2 murid ikut ajelah arahan, sudahnya cikgu tu yg tensen. setuju ngan pandangan RM pasal hikmah tu :D

Cikdinz: pasal cikgu tu, hrap2 tak betullah berlakukan.

insyaAllah,ada satu seminar ni. harap2 dpt pegi

kek Moncheh (di Gemencheh) :D

Zareda said...

kalau dapat anak murid dan cikgu cam gini, mau riuh rendah sekolah tu.. hehhhe

Sastri said...

aduh... LOL... mesti geram je cikgu tu ek... LOL

Wan Faziatul Amira said...

kaklong,

anak-anak zaman sekarang ni buat gamat sekolah.. heheh..

sempat nyerk kakak kite mengulat time2 tengah buat kursus :_

nUr@dDeEn said...

hahhaa.. sian cikgu tuh. Dapat plak anak2 murid macam ni. Abis. Bancau. hehehe...

Apa khabar kak long? Happy belated besday pd suami kak long :D

kaklong said...

salam,

Zareda: betul tu :)

Sastri: itulah padahnya kalau cikgu pesan jangan ganggu dia haha


Mira: oh..saya kat rmh, Mira..tak jd ke seminar tu.mmg kesian pun ya kat cikgu tu, tp dia dah pesan jangan ganggu dia time bercakap, itulah jadinyakan :P

Nuraddeen: baik alhamdulillah. tq atas ucapan tu ya.

kakLuna said...

kalau cikgu tu marah...mesti sbb dia umNO...kalau cikgu tu tak marah..mesti sebab dia umYES eheh...bkn..sbb dia Keadilan.. :P

Bunga Rampai said...

Salam,

Aduii, hehehe... saya penat ketawa !!

p/s selamat hari lahir (yang terlewat) untuk hubby Syikin. Moga dimurahkan rezeki, dan akan terus-terusan menyayangi Syikin dan anak-anak. Amin.

kaklong said...

salam,

Luna: hehe..ada aje idea awak ya :D

BR: samalah saya pun penat ketawa. :D
tq atas ucapan dan doa tu ya. amin

Apple Pie said...

boleh giler kalo saya jadi cikgu tu ahahhahaha.

eh..hepi belated birthday buat suami akak yach.

pstt..nk ler tau hadiah apa yg disensored kan itew heheheheheh

zino said...

kat sekolah mana lah tu ya hehe

kaklong said...

salam,

AP: trauma dah tak mo masuk kelas tu haha..tima kasih atas ucapan tu. errr..malulah nak sebut hadiah apa :D

Bro. zino: tak taulah kat mana :D,

oldtown~Smell the Roses said...

salam klong!seminar kat uia tu eh?member pun ada pegi. nanti tanya dia tips2 berguna.

p/s: pandai betul budak2 skarang ni ye!hihi..

ontahsapo said...

adush..

ILA said...

kahkahkah!!!!
kahkahkah!!!!kahkahkah!!!!
klakar ler..dialog tu..tpi x mungkin ada dlm reality khidupan..kita...

kaklong said...

salam,

Nani: betul, kat uia tu. alahai..sedih plak tau kawan tu dpt pergi. mmg pandai nani :D

OS: nak buek camnor :D

Ila: :D. yalah, akak harap pun tak berlaku dlm masy. kita ni

simah said...

hahahaahaha tak larat ketawa dah syikin.. dah la suara saya tak ada.. dengan saya gelak ni teruk saya batuk lagi hahahah

kaklong said...

salam,

alamak simah, sorilah ek..hehe :D

Kak Lady said...

salam kak long...dah takde rezeki...nak buat camaner kan? Betul jugak tu...kalau kalau benarkan mak bawak bebudak tu...nanti hati pun tak senang dalam dewan..

Hehehe...kak lady dah baca email tu...tergelak dah... :D

kaklong said...

salam kak lady: betul tu kak lady, kalau kita separuh hati bagi mak jaga anak, mmg tak senang hati jadinya. boleh release tensenlah baca email ni kan :D

Azer Mantessa said...

hehehe ... terhibur :-)

TQ :-)

ummibatrisya said...

salam,

kelakar sangat le entry syikin kali ni. sampai sakit perut ummi gelak. he3x

kat kindy batrisya selalu buat seminar2 macam UIA buat tu. cuma ummi ngan abah je tak de kesempatan nak join sbb kindy tu suka buat masa berkerja.

13may said...

hahha...buleh pengsan cikgu tuh:D

Sunan_Jati said...

hhahaah... bet dan mmg best.,.. hahaha!

lindosh said...

hehe letih dapat anak murid camtu. tapi meriah suasana ekeke

jue said...

salam perkenalan juga.....

lagu yg dlm blog i tu pat dlm www.iwebtunes.com cubalah...mcm2 lagu ada.

kita link jom!!

Kaklong said...

salam semua,

bro. Azer: sama2. boleh utk releasekan tensyen jap :D

Ummi Batrisya: hehe..baik2 gelak tu, nanti ada yang sakit :D. itulah, waktu tak sesuai yg sayang tu

13may: jangan cikgu tu fobia udahlah ngan budak2 kelas tu :D

Sunan_Jati: hehe..

Jue: tq datang ya..insyaALlah saya ke sana. boleh link..jom :D

Kaklong said...

alamak, lindosh pulak tertinggal ni, ha..mmg meriah suasana lin. tapi cikgu tu tensyenlah kan hehe.

Honey MJ said...

kahkahkah...

Kaklong said...

salam,

kak Honey: :D