Tuesday, January 23, 2007

Macam2 pun ada....

Assalamualaikum,

Nak citer apa ya?

Ok, semalam seharian kat rumah mak, sebab ada penyelenggaraan paip air ke apa entah kat rmh kaklong, so kena tutuplah main paip kat luar rumah tu. Nak harapkan air tangki aje tak berani, takut terbanyak guna, tak cukup plak nanti. Dahlah asyik keluar masuk tandas aje. Lepas hantar anak2 ke sekolah, suami hantar kaklong dan dua anak kecik ni p rumah mak. hampir tengah malam baru balik Gombak semula.

Oh ya, hari Sabtu ari tu, sapa tengok Majalah 3? Rezeki Aidid n isterinya dpt buat haji dlm usia muda n badan tengah sihat. Ditaja lagi tu. Itulah rezeki namanyakan. Rindunya ngan tanah haram tu...Sibuk Aiman tanya napa ummi menangis. Bila kaklong cakap sedih pasal citer kat Majalah 3 tu, dia mcm tak percaya aje. Hehe. Entahlah, sebak sangat masa tu. Bilalah dpt ke sana lagi ya. Kalau kalianlah diberi peluang utk hijrah tempat..kemana pilihan kalian? kaklong nak duduk samada kat Mekah or Madihah. Memang seronok kat sana tau..aura dia tu lain mcm sikit. Sapa dah ziarah sana, taulah.

Pas tu pulak, citer cerekarama..tak ingat tajuk penuhnya, tapi hujungnya Ijtihadlah..paling tak tahan babak anak - emak cakap melalui tepon kat penjara tu..masa tu mmg nampak best watak si emak tu. Sedihkan dpt pasangan suami / isteri sanggup aniaya kita demi kepuasan nafsu serakahnya tu..nak kayo, sanggup buat apa saja.

Hari Ahad pulak, kami ke IJN waktu tengahari, lawat bapa saudara pupu suami yg buat pembedahan bypass. 3 saluran dah tersumbat. So depa gunakan urat kaki sebagai ganti pada yg tersumbat tu. Bila citer ngan mak kaklong, dia cakap lebih kurang, "kuasa Tuhankan....kat dalam badan kita ni siap Allah bagikan spare part lagi". Kaklong terfikir bab spare part tu. Betul pun. Adakah kita hamba yang tahu berfikir dan mengakui keagunganNya ? . Waktu lawatan tengahari, budak2 tak boleh naik ke wad, tu yg bergilir ngan suami jaga anak2 kat bawah. Upah depa ngan buku cerita, beli di kedai majalah kat dlm bangunan tu.

Dan sori ya HM, sebab tak dpt pergi kenduri Aidan, anak2 duk batuk berkahak n selsema lagi, tu tak berani nak attend, takut kang berjangkit2. Kalau kat public yg tanpa batasan tu, ok sikit. Ni kat kenduri kendara orang, senang nao berjangkitnya, ngan izin ALlahlah kan.. Tapi, hati tu duk teringat aje kat kenduri HM.

Malam tadi, masa berita tv, terdengar sepintas lalu, ada mangsa banjir adu dicabul oleh petugas yg membantu? er..ke kaklong salah dengar? harapnya tak betullah. mungkin salah fahamkan. tapi kalau betulah, tak bolehlah berlaku camni.
Eh, nak tanyalah, ada tak istilah Tuesday blues? YYelah, biasanya orang cakap Monday blueskan..bukannya apa, rasa malas sangat2 (mmg hari2 pun malas hehe) hari ni, mood pun tarak nak buat kerja2 rumah.

25 comments:

Titicaca said...

yey! no. satu!
saya pon tengok majalah 3 n pon rasa syoknya dua2 org tu dapat pegi Haji..insyAllah satu hari nanti saya & hubby dapat panggilan.
saya x tengok sgt cekikrama tu tp saya ada tengok Tanah Kubur dlm astro ria..best citer tu, walaupon a bit exaggerate la, tp one of the best drama yg saya pernah tengok..

Kak Lady said...

Salam kak long...

Tadi kak lady pun ade dengar ttg kes cabul tu...anggota rela kan? Ntahlah kalau dinamakan manusia dan tak menggunakan akal beginilah jadinya...suka mengambil kesempatan...

Moga pak-sedara pupu tu sihat dan baik2 saja...alhamdulillah dlm badan kita telah Allah ciptakan sparepartnya...

Betul kata Titicaca tu...drama Tanah Kubur tu banyak meninggalkan kesan keinsafan pada diri penonton...

Kak lady ni...morning blues...tiap2 pagi cam malas aje nak buat kerja...tapi bila dah petang...lau pulak...hehehe

Bunga Rampai said...

Salam,

Dah lama tak borak dengan Syikin ni ... tau tau dah jadi Kak Long :)Ermm, nak panggil apa ya, Kak Long atau Syikin?

Pertama, TAHNIAH setinggi tahniah untuk Syikin kerana berjaya menamatkan pengajian Masters. Kalau mampu, teruskan PhD!

Harapkan pagar, pagar makan padi. Alahai, inilah yang membuat saya pening memikirkan masyarakat kita yang semakin kehilangan arah, masyarakat beradab semakin pupus ...

Rasanya perlulah kita saling membantu, nasihat-menasihati, tegur-menegur. Tunaikan tanggungjawab pada Nya dengan redha.

Salam Maal Hijrah 1428 :)

kaklong said...

salam,

TC: mabruk..mabruk 'alaik hehe,dpt no. 1.

saya doakan TC dpt segera tunaikan haji. doakan saya sama ya..
tanah kubur tu ada ulangan hari ahad jugak..itu pun saya tengok dah nak dekat habis..sayang tak dpt tgk drp awal. mmg best. penuh keinsafankan..harapnya banyak lagi drama2 mcm ni.

Kaklady: wa'alaikum salam..

kalau betul budak tu kena, mmg sian kat dia..yelah tengah sedih rumah masuk banjir, diri sendiri pulak kena usik dek orang..tak semenggah betul perangai org camtu.

BRampai: salam maal hijrah juga :D.

tak kisahlah nak panggil yg mana satu, yg penting selesa kat bibir tu menyebutnya. terima kasih atas ucapan tu. InsyaALlah, mmg ada hati nak buat phd. ya setuju dngn BR ttg masalah masyarakat kita tu n saranan BR tu.


amin.tq doakan pak sedara tu.

sayanglah kak, saya dpt tgk masa nak abis dah drama tu. hehe..morning blues..

Sunan_Jati said...

master kaklong... hehehhee,,,,
wah .. tgk citer tv nie.. xleh nk kongsila.. sy x tgk pun cerita kat tv nie... lagi suka main game... hahahahah!

kaklong said...

salam,

sunan_jati: oh..main ps 2 or 3 ke ni?

simah said...

awak ni mc kak ipar saya la syikin.. tengom cerita kartun pon menangis..kalau cerita cerita mcm yg awak cerita n i lagi la heheh

tapi wanita memang murah air mata tapi kuat dalaman..tu kekuatan wanita yg Allah ciptakan kan?

kesian anak awak..semoga diaorang cepat sembuh..

marlinabaharom said...

majalah 3 tak tengok.. tapi tengok cerekarama tu! sanggup bapak aniaya isteri kan sebab ada pompuan lain! setakat aniaya sikit2 tu lain citer.. ni nak sampai ke tali gantung. isshhh.. ada ke manusia yang sanggup buat cenggitu?

kaklong said...

salam,

simah: heehe, air muka saya ni org kata tegas n garang, tp tulah murah sangat ngan air mata. betul, wanita ni nampak luarannya lemah, tp dlmnannya kuat, tu sbb ada perempuan tahan kena sepak terajang suaminya demi cinta, demi anak2, demi nama baik keluarga.

MB: tak taulah itu brdasarkan kisah benar atau tidak.tp ada suami sanggup lacurkan isteri utk hidup senang mmg ada..

Ummi insyaAllah said...

Bie pun tgk Majalah 3 tue...rasa spt yg baru kami alami...excited nk tgk sbb kami pun br jea blk dr sana...
makin menjadi2 plak perasaan rindu pd tanah haram bila tgk majalah 3 tue...seronok dpt pegi suami isteri...hr2 tgk gambar yg kami amik kat sana...Labbaikallahumma labaik...

ummibatrisya said...

salam Maal Hijrah,

syikin, tolong ummi pasal ayat yg syikin suruh ummi amalkan tu. ummi kurang jelas. tolong ek syikin. boleh ummi email kat syikin? tapi ummi tak ader email address?

ummi pun tgk majalah 3. batrisya tak habis2 cakap nak pegi Rumah Allah. sedih n buat ummi teringin sangat nak ke sana. harap sangat satu hari nanti ummi dan keluarga akan jadi tetamu Allah.

tiap2 hari ummi blues. ummi guna je tuesday blues, wednesday blues.

kaklong said...

salam,

UmmiinsyaAllah (UI): itulahkan, duk terbayang2 lagi camner keadaan kat sana. itu akak pergi lama dulu, tahun 90 an

UmmiBatrisya: ummi, bolehlah email saya. kalau ummi tak de email add, pinjam email add abah..rasanya abah tak de masalahkan..

samalah ngan Husna ummi, sibuk dia suruh bawak dia ke sana. tak pe, kita usaha, insyaALlah, ada rezeki anak beranak ke sanakan.

salam..hehe itulah, blues days..

RaFFLeSiA MeRaH said...

RM pun tgk majalah 3 tu same2 mak kat umah adik...sib mak ader kat sini, memcm tanyer kat mak, kat mane nih, kat mane tuhh...hehehe, penat mak nak menjwb...kalo mak kat kg aku dah plan nak tipon masa majalah 3 tu...yerlaa, nak gak tau kat situ mak pegi ke x...citer cerekarama tu tgk gak sampai abih, tgk pun sensorg...memang sedey, rasa cam diri kita lak duk kat dlm penjara tuuu...pengajaran kat citer tu, kalo kita betul2 x salah, insyallah tuhan pelihara kita, tapi kalo dah sampai ajal kita kat situ, memang dah termaktub dari azali lagi umur kita setakat itu, walaupun kita x bersalah...ye tak....

cikdinz said...

insyallah, sy target umur 40 tahun nak gi haji....
sementara badan maseh sihat dan ade kudrat tuk menunaikan ibadah haji dgn sesempurna mungkin.....

itu semua dgn izin allah.kalu umur panjang dan tlh tertulis kita akan sampei kesana, maka kita akan dpt ape yg dihajati.....

13may said...

wahahaha...byknya aktiviti:)

Azer Mantessa said...

mesti letih sikit ek ... byk aktiviti :D

tgk wrestling malam nih ... wwe raw ... best ... tak sedih2 :D

maklang said...

seronokkan boleh bermalas2an ni....

Shami said...

macam2 cerita dok ada...he..he..he semoga apa yang kita hajati tercapai...walau dimana kita berada dibumi ini....semua hak milik Allah belaka..seronok atau tidak...kita dan masyarakat sekeliling yang perlu..memikirnya,..membentuknya...dan merealisasikannya...namun semuanya bukan mudah untuk dilaksana...bertuahlah mereka yang duduk dibumi anbiya..itu..tak mustahil ada juga antara mereka yang lalai..juga...
Malas..satu cabaran...kenapa boleh malas...he...he..he gurau yor,...

ILA said...

Salam K.Long,
eerr...tak update blog "masakanku" ker?
ada org ketagih resepi baru yg simple tapi sedap:)

kaklong said...

salam,

RM: ya setuju ngan pendpat RM

cikdinz: ya..semoga niat dan urusan nak buat haji tu dipermudahkan.amin

13May: heehe..aktiviti tgk tv

Bro. Azer: mmg letih. oh wrestling, suka gak tgk..tapi jika ada pilihan lain, tgk program lainlah hehe.

maklang: ya betui..hehe.tp itulah, kerja2 rumh tertangguh jadinya..

shami: setuju juga ngan pendapat awak. Nape malas? oh, kalau badan terlalu letih dan tak cukup tidur, itulah jadinya :D.

Ila: oh..tq appreciate blog tu. ada gak dua tiga resepi lagi, tp tak terupdate, entah bilalah tu..kena ada mood kaw2 gak ni. nanti ya.kalau resepi2 tu sesuai ngan tekak Ila, alhamdulillah.

alinlai said...

kenapa ye tak tgk cerekarama tu? oooo kami tgk The Terminal, Tom Hanks lawak sungguh cerita tu... Ijtihad tu yg ada sofea jane kan? Itu calon anugerah Skrin sure ada ulangan ke ke ke boleh tunggu masa ulangan nanti :)

oldtown~Smell the Roses said...

Penuh aktiviti Klong yer!

p/s: hari2 blues kecuali sabtu ahad! heheh...

kaklong said...

salam,

alinlai: ha ah, lakonan sofea jane..tunggu jgn tak tunggu, jgn terlepas udahlah hehe

nani: aktiviti tgk tv ahaha...
betui2 sabtu n ahad tu segar semacam hihihi

Inqilaab said...

haduuhhh... tertunggu-tunggu cerita sebuah ijtihad tu. terjumpa akhbar lama rupanya dah tayang dah. ihiks.. tv dah rosak, takleh tengok tv dah.

kaklong, saya ada kat UIA jumaat ni..

kaklong said...

salam,

Inqilaab, alahai, siannya dik.tak pe, kot2 ada ulangtayangnya, bolehlah tgk.

alahai lagi, akak tak ke uia jumaat ni, sbb akak tak de urusan kat sana. kecuali ada urusan. minggu depan, rabu hari seminar tu adalah insyaAllah..akak ni susah sikit nak kemana2 sbb semuanya suami yg hantar n ambil, so kalau ada urusan rasmi barulah keluar rumah :D. apa2 hal, email akak : widaad98@yahoo.com ya..