Tuesday, January 9, 2007

Ye..ye..

Assalamualaikum,

yehaaaaaaaaaaaaaaaa. lega..syukur..suka..ske kita, ske kita (huh, buruk mak orang umur 32 tahun terlompat2 gembira).

Apapun nak maklumkan saya dah LULUS!!!! Lulus apa? Alhamdulillah, saya dah lulus program Master saya ni. Ari tu, 29 Dis 2006, meeting senat universiti untuk endorsement result postgraduate student ( gitulah yang saya faham). Punyalah berdebar menunggu surat jawapan tak tiba2, makanya baru kejap ni saya called ofis postgraduate unit, tanyakan keputusan meeting ari tu, dan jawapannya saya lulus!!! Dah graduatelah kiranya saya ni. So kena pegi kampus, nak buat clearance bagai, baru boleh amik full transkrip dan surat rasmi kelulusan saya ni. Dah boleh cari kerja lepas ni.

Lega sangat2 ni. Akhirnya, setelah 3 tahun (6 sems) bertungkus lumus dapat habiskan master saya ni. Ikutkan 2 tahun (4 sems) aje, tapi dua sems lagi tu maternity leaves..hehe boleh gitu? Jangan tak caya, 2 kali bersalin saya ni dalam tempoh pengajian Master. Kata kengkawan, rezeki dua dalam satu. Belajar dan beranak. ngeh ngeh ngeh. Masa huda, saya sibuk ngan coursework. Masa ALia, saya sibuk ngan disertasi. Syukur maternity leave ni not counted, kalau counted, payah tau. Mcm sorang lecturer yang saya kenal, lagi best. buat phd, dlm tempoh 3 thn tu pun dua kali bersalin. Sorang awal tahun n sorang akhir tahun. Rezeki tukan.

Bila kenang2 balik, ya Allah, macam tak percaya aje saya dapat habiskan Master ni, ngan rumahtangga dan anak2. Tapi, saya dapat 1000% support daripada suami tercinta. thank you so much darling, cayang, busyuk, masyam..semualah. lengkap. dan mak saya yang tolong jaga anak2 masa saya p kelas, dan adik2 saya pun sama. mak dan bapa mertua saya yang tolong jaga anak2 masa saya berminggu2 jalani exam. air mata tumpah rindukan anak masa berpisah tu toksah cakaplah. Boleh giler jadinya.

Tak pernah ke rasa down masa belajar?? apa tak pernahnya..paling terasa masa tinggal 1/4 aje lagi nak siapkan disertasi saya. Pernah saya menangis puas2 sebab rasa letih sangat nak mengadap disertasi tu, tapi semangat tu masih kekal ada. Pernah rasa nak tutup aje semua buku2 rujukan dan draft2 disertasi dan nak jumpa supervisor bagitau takat itu ajelah saya buat. mmg dah nak berhenti masa tu. tapi saya pujuk hati perlahan2..sikit aje lagi, sikit aje. Ngan B.I lintang pukang. Tapi, saya BERDOA hari2..minta naikkan mood saya untuk habiskan belajar. Allahuakbar, mmg slowly mood tu datang dan alhamdulillah, hari ni saya dapat berita gembira tu.

Cabaran paling hebat? saya dapat tau saya pregnant kali k 4. Terdiam sekejap. Huda baru 8 bulan masa tu (dah satu sem maternity leave), saya baru nak start menulis disertasi. Saya tak bersedia untuk hamil lagi mentally. Physically saya tak kisah. Saya menangis dan rasa marah pada diri. tapi suami support 1000% kehamilan saya. Dia cakap, orang susah nak dapat anak, kita senang dapat anak. kena hargai. ya saya tau tu, tapi saya tak ready, saya nak habiskan disertasi ni cepat2. bimbang saya tak dapat siapkan disertasi ni cepat. Sampaikan suami cakap, kalau beli makanan hari2 pun tak pelah, kalau saya tak mo masak..hehe. bangkrap suami den, dahlah dio sorang yo kojo. taklah den kojam camtu. tapi kalau gaji dia macam datuk K tu, mmglah beli ya tak.ngeh ngeh ngeh.

Apa yang saya buat? Saya DOA hari2 minta Allah beri saya kekuatan, datangkan RASA REDHA HAMIL (menangis2 saya minta) dan MINTA MUDAHKAN SEGALA URUSAN KEHAMILAN DAN BERSALIN SAYA. saya detailkan setiap apa yang saya nak; tak mo sakit pinggang, tak mo sakit kaki bla..bla..bla... Sampai satu tahap tu saya doa apa tau (saya ingat sampai sekarang doa tu lebih kurang camnilah): Ya ALLAH, AKU TAK MINTAK MENGANDUNG, TAPI KO YANG BAGI AKU MENGANDUNG, MUDAHKAN SEGALA URUSAN AKU HAMIL DAN BERSALIN (sampai sekarang kalau saya ingat doa ni, air mata saya mesti mengalir.skrg ni pun ha).

ALlah tu Maha Besar, Dia Maha Mendengar, Maha Penyayang, Maha Pengasih,Maha Memakbulkan..perlahan2 REDHA saya datang. sampai tahap 100%. saya jadi semangat nak buat disertasi, rajin jumpa supervisor, dan baby kat perut ni mmg bagi perangsang jadinya. mmg mudah mengandung dan bersalin. Cuma yang ralat tu, saya buat empirical research, jadi masa nak agih2kan questionnaires, saya tak dpt turun padang jumpa responden2 ni, masa tu dah nak due dah. Buatnya terberanak dalam bas, kan satu hal. saya mmg tak mahu ganggu suami saya untuk hantar jumpa responden2, sebab nanti kerja mengajar dia pun terganggu sama. sudahnya saya pos aje pada wakil2 mereka. Settle satu masalah.

cuma tulah, ada masa mood menulis tinggi, ada masa down giler2. Azimat penting, berdoa banyak2. Mmg berhasil insyaAllah. Dapatkan support. Kena kuatkan semangat. InsyaAllah, boleh habis. Tapi, cabaran saya ni tak sekuat kengkawan saya yang bekerja, isteri pulak tu, ada anak2 lagi. Saya ni mmg tak berani bekerja sambil belajar. takut kantoi. ada kawan, buat master aje, kat 5-6 tahun baru habis, sebab banyak sangat tanggungjawab mereka.

So, pada sesapa nak sambung belajar, mesti kuatkan semangat, dapatkan support. Kalau yg dah kawin tu, support suami mesti 100%, kalau tak de langsung or 50% aje, susah nanti, sebab postgraduate program ni tuntut banyak masa kita. kalau suami tak izin, janganlah buat. sengsara nanti. apa2 hal, kita balik dipersalahkan 100%, silap haribulan, rumahtangga berantakan sbb tak de redha suami. cuba pujuk cara lembut, bagi rasionalnya dan paling utama doa minta suami lembut hati dan redha. Kalau suami yang belajar, isteri kena banyak sabar, sbb koman2 hujung minggu susah nak keluar kemana2 kalau kelas postgraduate tu weekend stail. Ha, yang belum kawin tu, mmg sesuai sangat sambung belajar. sbb masih tak de beban tanggungan keluarga: pasangan dan anak2.

Eh udahlah, dah panjang ni, merapu meraban.

27 comments:

13may said...

Tahniah dari pengkomen pertama!

hehhe...

lindosh said...

congrats kak long!

RaFFLeSiA MeRaH said...

Tahniah dari pengkomen ketiga! RM salute sgt ngan akak, walaupun dah ader anak 4, tapi smgt nak belajar tu ader, bukan sumer org leh jadi kuat cam akak...alhamdulillah, tu rezeki anak2 dan usaha akak sendiri....

Apple Pie said...

Tahniah kak long. Semuanya berkat dari kesabaran dan kesungguhan akak utk berjaya.

Dah lama tak melaway blog akak, sampaikan akak pindah pun saya tatau. Teruk kan.

Entry yg korban tu saya takleh tgk. Dan dan rasa loya dan mual. lagi2 bila terbayang bau daging lembu tu. sempat pi toilet muntah seround tadik hahahahahah.

NZNM said...

Salam, testing

NZNM said...

baru berjaya nak komen, rupanya tak verify email.

Tahniah kak ats kejayaan2 tu (master & ank2) ;)

ILA said...

ohhh..rupanya K.Long tu K.Syikin juger..adakah..p'tukaran blog nie oleh kerna kjayaan t'sebut??
anywy..congrate!!!b'bagga dan dpat feelg kesukaran K.syikin .Respect yrself!!!
so..kongsiler..citer ,pas dpt master..vision aper seterusnya:D

Mr PenyuBiru said...

tahniah! bile nka sambung phD pulak? alang2 tu.

oren said...

alhamdulillah..and tahniah bebanyak..so, join convo bulan 8 nanti la ek? kena suh anak2 simpan duit dan belikan akak bunga pada hari bersejarah tu nanti..

hmmm..teringat plak saat saya masa study dulu..bila dah habis, memang relief sangat...

Honey MJ said...

kak long@syikin,

a big congratulation to u dear! teruja membaca citer2 'kepayahan' tatkala menyambung studies. mmg kak long deserved sesangat utuk lulus! benar, ada berkatnya apa saja perkara yg kita buat ada keizinan dr suami, anak2 dsbnya.

yeah..pasni carik keja cepat2 ek? pastu leh citer hal keja cam member sorang tuh - edyan7. mana pi orangnya...

simah said...

congrats syikin! awak memang deserve utk melompat lompat kegembiraan.. dengan anak dengan master lagi.. memang tabah betul syikin nih!


awak tak pi celebrate ka dengan hubby dan anak anak?
by the way.. resepi kavurma tu saya dah letak dah kat zaim ladies recipe blog saya tu..

maklang said...

baik2 lompat tu...kang lain lak jadinya...

apa2pun tahniahlaaa...tak payah tengok buku bebanyak lagi.

bila nak start kerja pulak ni??

maklang said...
This comment has been removed by the author.
Mama Sarah said...

TAHNIAH diucapkan. Saya turut rasa berbangga di atas kejayaan seorang ibu (beranak 4) yang gigih belajar dan berjaya! HArus menjadi tauladan kepada yang lain (teruatama saya sendiri!) Tahniah sekali lagi.

Shami said...

Wah gombira kawan kita nih...tahniah kerana berjaya menamatkan pengajian...bila nak kerja...nanti ambik maid ka...he...he..he..

banyaknya menulis..pelan2 baca..he..he..he

ibuVouge said...

ish baru nak boleh komen
tahniah kak syikin..semua susah payah kak syikin terbalas akhirnya
'pahit akan manis akhirnya kan'

jamri said...

.... perjuangan masih belom selesai... teruskan ke PhD. plak yea...

tahniah....

blackpurple said...

Tahniah...!

PhD bila lagi Syikin..? :)

ontahsapo said...

kira dah mcm jet li dlm fung sai yuk lah ni... sifu...

yus said...

Tahniah kak syikin...

Idham said...

TAHNIAH TAHNIAH Syikin............:)

gembira saya baca....satu sbb lulus, dua sbb dah jadi mak budak, isteri org --- dan lulus master! and tiga pasal.....dah la bz dgn peranan ibu, isteri, pelajar - sempat jugak berblogging dan luluss.....syabas !!!

spaer kata berblogging itu buang karen..???!!

HEHEHEHE

:)

Idham

pst: abg id dah jawap soalan syikin pasal tips tu...ada masa baca la.

Titicaca said...

MANY CONGRATULATIONSSSSSSSSSSSSSSS...
you must be very happy!!
Alhamdulillah..amacam? Phd pulak?

Am said...

Tahniah dari Am syikin, akhirnya berjaya juga selepas berhempas pulas ya

*ramai pindah blog ni hehehe

ais_putih said...

nape ku baca macam mudah jerk buat master dekat Melesia?..hehe..kalau mudah..nak jugak ku buat master dekat melesia saja...

ummibatrisya said...

Tahniah syikin, bila lah ummi nak ikut langkah syikin ni?

aidura sofiee said...

congrats Kak Long :)

NBK466 said...

Dah LULUS tuh tak reti2 nak blanja rakan2 blog yg selalu beri moral support & mendoakan dari kejauhan ini? Prosperity Burger McD pun jadilah..he.he.he..TAHNIAH yek..