Friday, January 26, 2007

Rumah Pink

Assalamualaikum,

Lokasi: Ruang tamu rumah

Waktu: 6 petang lebih

Hari: Jumaat (hari ni daaa)

Pelakon: ummi, ayah, Husna (Drjh 2), Aiman (drjh 1), Huda ( 3 thn lebih), dan Alia ( 2 thn lbh) .

Suasana : Duduk bersantai sambil menonton tv dan Aiman mengadap kerja sekolahnya. Husna duduk kat bilik tidurnya di tingkat atas.

Sedang khusyuk menonton Mutiara Hati berselang seli ngan citer cina TV3 tu (payah kalau satu tv ni, masing2 nak tgk citer kesukaan, sudahnya bergilir time iklan), Aiman yang tengah buat kerja sekolahnya tiba2 bersorak,

Yeee..Aiman dah ada rumah. Rumah merah, sambil mengangkat dua2 tangannya.

Husna (drjh 2) yang mendengar sorakan Aiman, berlari turun ke bawah sambil menjerit,

Kakak rumah hijau,

Ummi dulu rumah biru, sampuk ummi pulak.

Tiba-tiba,

Uda rumah pink, sampuk Huda yang tengah menyusu botol tu sambil duduk bersandar kat ayahnya.
Kami semua terkejut. Tak sangka itu reaksi Huda. Bulat mata ummi memandang uda sambil tersengih. Uda tersengih2 memandang ummi. Ayahnya yang ralit menonton memandang Uda sambil tersenyum meleret.

Mana ada rumah pink! Aiman menidakkan Huda dngn air mukanya yg seakan marah. Dia memang pantang adiknya cakap benda yang tak benar.

Biarlah dia Aiman, sampuk ummi. Ummi mmg biarkan Huda bercakap, biarpun salah faktanya. Saja nak galakkan dia bercakap, pendiam nanti susah pulak.

Ayah..ayah rumah apa dulu? (Ummi tak ingat sapa yang tanya)

Ayah rumah hitam..sengih ayahnya menjawab. Semua riuh jadinya. hehe.

****

Hehe..Huda tak tau rumah yang Aiman maksudkan ialah rumah sukan sekolah. Teringat balik zmn sekolah rendah dulu, kaklong dapat rumah biru. Memanaskan kerusi penyokong aje . Kaki bangku tak masuk mana2 acara balapan (err..betui ke istilah ni? kalau salah tolong betuikan ya. Alah, acara lari2 tu (100m, 200m, berganti2)...masa ujian pemilihan wakil rumah, awal2 dah out hehe. Harap aje badan kurus masa tu. tapi takleh gak lepas.

Dulu anda rumah mana?

32 comments:

Kak Lady said...

Hehehe....girlish betul..hehehe...pandai dia...minat warna pink kot...

Kak lady dulu rumah biru...kat MGSS panggil rumah Shellabear

Shami said...

kiter dulu rumah hijao pun yer..kuning pun yor..aahh biru pun ador jugak...he..he..he

kaklong said...

salam,

kak lady: hehe..agaknyalah dia minat pink. ada sehelai baju pink dia tu, mmg dia suka sangat2.

shami: wah...banyak bonar rmh shami ni hehe.

Bunga Rampai said...

Salam,

:)) Suka dengan entri Kak Long ni!

Rumah kuning. Rumah Di Raja !!

Azwa said...

Kaklong,

Salam...rumah pink katanya hehehehe. azwa dulu rumah merah..selalu jadik 'pengawas' ajer sebab takde bakat sukan langsung ihiksss..tukang jaga ketenteraman ajer ler sebab taim tu kami pengakap.

kaklong said...

salam,

BR: tima kasih :D. oh..BR rumah kuning ek..kerabat diraja hahha.

azwa: oh, geng ngan Husnalah. at least jadi pengawas, saya jadi penyokong aje huhu

Anonymous said...

saya rumah merah. tapi tak masuk sukan pun. kuat sorak je kat tepi padang. yeay!

Sastri said...

Sas dari sekolah rendah sampai ke sekolah menengah asyik kena rumah ijo jer...

kaklong said...

salam,

Dr: oh..ni sorang lagi geng Aiman hehe. Samalah kita dr. tukang sorak aje

Sastri: apa nak buek...geng husna lah ni :D

blackpurple said...

Pernah rumah biru dan merah. Dua-dua rumah champion tu... he he he.


psst... pemegang rekod 100m sekolah lagi tuh...

ummibatrisya said...

salam,

ummi rumah merah..ummi banyak ambik bahagian cuma menang je payah sikit sbb org lain lebih kuat lari dari ummi. alasan!

thanks for the email. abah ader tanya apa syikin tulis. ummi cakap woman to woman talk. terus diam!

ummi macam syikin jugak kena tukar2 channel. even tho ader tv lain tapi tv yg kat living room jugak yg kitaorg rebutkan. skrg ummi dah malas nak layan abah n eica ummi tgk tv lain tu sorg2. tenang!

peminat setia mutiara hati ke? ummi great fan cite tu! he3x

Honey MJ said...

lama tak masuk blog kak long nih. dah mcm2 citer ada. hehehe..zmn skolah dah tak ingat warna rumah sukan. dah lama bebenor tak ingat. tapi definitely bukan warna hitam cam cik abg kak long punye tu lah...hahahaha!

tak kuasa eden!

yus said...

darjah 1 rumah kuning, darjah 2 rumah biru, darjah 3 sampai darjah 6 rumah merah..hehe

lindosh said...

saya rumah hijau.. idop ijau.. ekeke

maklang said...

saya rumah ijau, tapi sekarang rumah kayu....

kaklong said...

salam,

BP: wah, champion lagi tu. nape tak jadi wakil negara la ni? sayang aje bakat berlari tu :D

UmmiBatrisya: at least dpt jadi wakil rmh gak :D.sian kat abah hehe. kaklong pun harap ada tv satu lagi, snang nak layan citer fev.ngan aman. Kaklong suka pun lately ni aje, sbb baru tgk. Husnalah big fan citer tu.:D.

Kak Honey: sajalah suami saya tu nak gurau2 ngan anak hehee.

Lindosh: Idup LIndosh!!hihihi

Yus: errr..semua warna ada. lengkap tu haha.

kaklong said...

salam,

maklang: hahaha...kayu bukan sbrg kayu tu maklang..

zino said...

ingat tadi ruang tamu rumak kak long dah tukar kaler pink.. hehe

D said...

salam perkenalan kaklong (alamak, cam sembang dengan Kak Long saya plak!),
saya rumah kuning sejati - sekolah rendah dan menengah. Hidup KUNING!!!

kaklong said...

salam,

bro.Zino: hehe...

D: salam kenal juga, terima kasih sudi menjengah ke sini. mesti D rindu ngan kaklong D nikan. tolong sorak gak..hidup kuning!!!

13may said...

hehhe....saya dulu umah hijau kuning....

acara 100m, 200m, 400m, 800m, 4x100,4x200, 4x400, bolasepak,bola baling, hoki dan jugak tukang bancuh air serta penyokong fanatik:D

KAMATO said...

Dari dulu sampai sekarang, rumah mesti guna kaler... kenapa ye?

ibuVouge said...

salam kak
sihat.maafla lama betul iv tak ziarah
sebenarnyta tak baca pun entry akak.. dtg sbb dah rindu nak baca celoteh akak, tapi bergegas nak buat hal lain
akak nanti sms iv alamat umah, nak pos barang ye

kaklong said...

salam,

13May: wahh, aktifnya...

bro.Kamato: untuk menceriakan suasana :D. Kalau dull aje, mesti boring..itu pendpt sayalah

iv: ok dear. kalau sibuk kerja, dulu kan kerja tu ye..

RaFFLeSiA MeRaH said...

kita same lak kak...sy pun umah biru gak...same laa, x der nak masuk acara ape, langsung x der piala masa sekolah dulu, bila time sukan cam x der mood jerr...masuk acara perbarisan pun malas...

gitartong said...

saya, sampai ke hari ini masih mempunyai rumah. rumah hijau lagi.. penat..

kaklong said...

salam,

RM..hehe, samalah kita.

Gitartong: hahaa..entah kenapa gelak saya baca komen cikgu ni. mmglah penat, sbb dah kerjanya cikgukan..antara tugasnya kena pegang rmh sukan. nampaknya tugas tu berakhir bila cikgu bersara nanti.betul ke?

Titicaca said...

masa sekolah rendah rumah biru,
masa sekolah menegah rumah turquoise (biru laut) tp masa hantar saya kat sekolah tu mak saya kata, macam bunyi rumah tikus jer..hahha

Kaklong said...

salam,

hehe..lucu pulak komen mak TV tu.

cikdinz said...

sy umah biru..dari sekolah rendah sampei menengah rumah sukan yg same........

Kaklong said...

salam,

TC: er..sori ya..saya nak sebut mak TC, camner boleh tertaip TV..aduh.


cikdinz: hidup biru!!! hehehe

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網