Wednesday, January 17, 2007

Ikutkan hati...

Assalamualaikum,

Yeah...(menggeliat dulu).Akhirnya dapat gak blogging. Kemana menghilangnya tuan punya blog ni? ada..ada kat rumah, mengadap pc lagi menyiapkan typesetting arabic. Hari ni baru siap. Bukan sikit, banyak ooo...sib baik hari Jumaat akan datang ni dateline dia. Bukan Jumaat lepas. Tapi tensyenlah, tak leh nak blogging bagai..baca aje komen2 orang kat entri lepas, tapi takleh nak spend masa membalas. Masa itu emas untuk typesetting arabic ni. Poya2 kat blog orang pun tak leh. Ni dah abih, ha..bolehlah jenguk2 n tinggalkan komen kat blog kengkawan. Tapi kena slowly, mabuk menaip arab ni ada lagi, sampai konfius dah setting alphabet kat keyboard ni. adeh..

Hmm..ikutkan hati nurani ni:

1. nak terus buat phd -
tapi tak boleh sebab
  • masalah kewangan - loan mara utk master ni pun dah mula kena bayar
  • anak2 baru sekolah ni, takut tak boleh fokus kat depa. Buat phd lagi menuntut masa yang banyak daripada studentnya,
  • kepala ni masih tepu ngan saki baki disertasi lagi. Koman2 utk literature review phd pun 6 bulan (betui dak sesapa yang buat phd tu? KL tau ni sbb orang bagitau). nanti dululah, takut overload kepala ni, sapa nak tanggung? sendiri gak yang tanggung.

2. Nak jadi surirumah sepenuh masa seumur hidup -

tapi tak boleh sebab tak tau apa akan jadi pada masa akan datang. buatnya suami pergi dulu, nak kena kerja gak utk sara anak2 (pengalaman ayah meninggal dulu).

So, misi terkini : cari kerjalah jawabnya. dah mula hantar resume dah ni. TOlong doa2kan ya.

Mesti ada yang bertanya, nak kerja apa? bidang pendidikanlah jawabnya. Ada gak yang tanya, nape tak jadi peguam syarie. Kalau semata2 nak jadi peguam syarie, tak perlukan master degree, cukup ngan ijazah pertama tu aje. Tapi, tengoklah kot2 tergerak masa depan nak apply lesen peguam syarie.

Bila kaklong konvo? InsyaAllah tahun ni, tapi tak pasti bulan bila. Bestnya pakai jubah konvo nanti, pastu anak 4 orang berderet bergambor sama, opps, termasuk suami terchenta..tapi tak taulah kot2 pembawaan budak pulak masa tukan..kan.. Tapi, yang pasti, masa tu mesti nak kena kuruslah rasanya, ni dah terlajak gemuk dah ni. aduh, masalah sampingan betullah. Tapi, kaklong dah pesan kat suami, manalah tau tak sempat konvo sebab kontrak nyawa dah abihkan, kaklong suruh suami aje naik pentas jadi wakil. Boleh gitu?

26 comments:

ontahsapo said...

boleh tu... insyaallah....

Azwa said...

Syikin..

azwa doakan agar dipermudahkan usaha mencari kerja tu. Azwa teringat dulu nak jadik cikgu, tapi arwah ayah cadangkan jadik peguam. Memang azwa rasa studi pun separuh hati jer. Alhamdulillah lulus. Skang nie baru terasa bersyukur kerna dorongan arwah ayah berada di bidang ini. Tak dapat jadik cikgu, dapat asben cikgu pun jadik ler hehehehe...

all the best Syikin.

Kaklong said...

Salam,

OS; tima kasih doakan

Azwa: tima kasih juga Azwa. Yap, ada hikmahnya azwa keja bidang sekarang ni kan..

ILA said...

Salam K.Long!!!
ish...tak baik akak ckap mcm tu ..mcm m'mnta puler..psal kontrak nyawa tu..ajal maut d tgn tuhan:)
Kalau bley imagine sgala2nya b'jalan lancar..Aminnnnn...
(feeling tadah tangan dr saya)

oren said...

eheh,

jubah konvo tu, banyak size la kak..akan muat punyalah...

RaFFLeSiA MeRaH said...

nanti jgn lupa tunjuk gambar konvo yerkkk...rasanyer akak lum interprame lagi muka kat blog ni kan?? x tahu la kalo sy tertinggal entry gambor akak...hehehehe...

Mama Sarah said...

Surirumah pun best :), tapi kalau dapat pekerjaan idaman hati, pasti lagi menarik kan.

Shami said...

Ohh kisahnya...gemuk ker....he..he biasaklah...KL he..he saya kalau duduk rumah mungkin kurus..he..he ..he godaan makanan kurang...he..he

tuan tanah said...

Saya pun teringin nak jadi suri rumah sepenuh masa.

Tapi... suami pun takde, nak surikan siapa? Heh :)

Zareda said...

syikin
kata orang kalau projek master tu skop besar, boleh convert ke PHd terus. Macam zar punya plot kajian satu negeri pahang tu, consultant kata kalau zar rajin dan banyak masa boleh convert terus pi Phd.. kalau rajinnnn ler.. hehhehe

Aniway, doa zar agar syikin murah rezeki dan cepat dapat kerja kay.

maklang said...

salam....

kalau maklang muat baju konvo tu, syikin terlebih lagilaaa....hishhhh buat malu I je...:)))( dagu 3 lapis!!)

Semuga segalanya dipermudahkan, insyaAllah...

kakLuna said...

syikin ni yang bloghop kat blog saya tu kan?tima kasih sebab singgah...ni nak membalas bloghop le ni..tercari2 sapa la 'Am' yang syikin maksudkan..oh.. Abah Muda tu ek?...tak de kene mengena..hehe...tapi takpe..saya pun kenkadang silap orang juga.. :)

mintak izin link ye...

Kaklong said...

salam semua,

Ila: heehe, bukan minta2 mati, mati tu pasti, ni just in case kalau jadi camtu, adalah wakil akak atas pentas nanti. tq doakan. amin.

Oren: ada banyak ya..oklah gitu. tak risau dah hehe. dik, dah tutup blog ke?

RM: alamak, enter frame? tak de keberanian lagilah hehe. tp kalau nak tgk persenel, emaillah akak ya..

MSarah: yap..setuju ngan pendpt mama ni :D

Shami: oh shami, jgn cakap camtu, duduk rumahlah lagi senang nak makan apa2..hatta goreng telur pun hehe.

T.Tanah: hehe, lucu pulak baca komen TT ni, sampai jodoh nanti, jadilah surirumah kan..

Zareda: tq utk doa tu. ha, betul tu, kalau extra rajin boleh convert phd..buatlah, saya sokong, tak yah pening2 kepala dah.

Maklang ni, merendah diri pulak.tq doa tu ya.

KakLuna: oh ya ke salah orang? hehe, sori ya. link kanlah, terima kasih sudi link kan saya. sama gak ya saya link kan akak.

marlinabaharom said...

baru muncul?? hee..hee..

bagi saya prinsip hidup is to kerja dan cari duwet sendiri. Biar lah sekaya mana suami kita, kita kena pegang duit sendiri.

dah banyak dengar pengalaman orang.. suami meninggal lah.. suami kawin lain la.. suami cerai laaa.. (nauzubillah). semoga perkara buruk tu tak terjadi pada kita kan....

so syikin, nasihat saya cari lah kerja selagi kita mampu ni. BEST OF LUCK!!

Ayu said...

Chayok! chayok! semoga akak berjaya yer! mudah2an Allah permudahkan segala nya..

p/s : akak.. sy dah memandu ke tempat kerja. sket lg bila dah expert sy gi umah akak yer :P

Kaklong said...

Salam,

MB: tima kasih atas doa

ayu: tq dik..ha, jemputlah datang..tp call dulu tau

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

aikss...np sumer ader tp

Mr PenyuBiru said...

Semoga kak long cepat dapat kerja.InsyaAllah.boleh tu.

Azer Mantessa said...

bagus aaa ada minat belajar. isteri saya melahirkan 3 anak sepanjang masa dia buat master degree. dia buat phd dalam masa 2 tahun ... tapi masa tu ... semua sponsored by some interested companies la ... zaman tu kalau sambung belajar, ada companies yg sponsored ... zaman sekarang kena buat loan ek ... zaman dah berubah.

Syikin said...

salam semua,

zz: hahaha..akak pun tak perasan banyak nao pektn tapi ni, zz tegur baru nampak.

PBiru: amin..tq doakan.

Bro Azer: Wah..hebatnya isteri bro. kagum saya. jadi pendorong utk saya gak ni.

sbnrnya skrg pun ada gak companies yg fully sponsored, tp ikut course, mcm IT dan bidang2 yg demand kat pasaran skrg. yg lain tu, mmg loan lah..

-kaklong -

terpaksa guna as anon plak..sabor jeklah

Pisces said...

all the best kak..

sya said...

kak long

kak sya terlepas ni.. Tahniah.. bukan senang dah kawin ada anak nak belajar.. salute to u

13may said...

peguam syarie ngan peguam biasa sama tak???

Kaklong said...

salam,

pisces: amin..tq

kak sya: tocey. alhamdulillah kak, berkat minat dan support family, boleh laluinya, kalau tak mmg susah nak abihkan

13may: tak sama. peguam syarie tak leh jadi peguam biasa, tp peguam biasa boleh apply lesen peguam syarie dgn syarat dia ada amik dip. tambahan. utk peg.syarie jadi peguam biasa , kena amik degree civil law pulak dan buat chambering, pas tu adalah prosedur seterusnya.

Sastri said...

semoga akak berjaya dalam apa jua bidang yg akak pilih... amin... :D

Kaklong said...

salam Sas, tima kasih doakan akak. amin..