Monday, December 3, 2007

Korum, Demam dan Agar-agar


Bismillahirrahmanirrahiim. Assalamualaikum wbth.

Minggu ni, ahli rumah kaklong tak cukup korum. Husna dan Aiman duduk rumah mil. Malam Sabtu lepas kami balik rumah mil dan depa volunteer nak tinggal sana sampai hujung minggu ni. Alia dan Huda awal-awal tak mo tinggal sana. Maklumlah ada geng baru, sapa lagi kalau bukan si Asmaa. Sunyilah sikit rumah ni daripada biasa, tapi bising tetap on terutama part berebut pc tu. Sabor ajelah.


Gambar kandid - Si Huda tu sambil menunggu giliran dia guna pc sempat menyusu lagi, sesekali tunjuk kat Alia nak main game camner. Antara website feveret depa pbs kids, jojo circus dll.



Ahad malam, lepas maghrib kami bawa Asmaa pi suntik triantrix+ubat polio. Menangis gak dia. Malam tu meragam, agaknya dia rasa sengal kat bahagian injection tu. Tak pernah meragam camtu. Asal terjaga dia nangis, minum susu pun boleh menangis. Sian pulak. Tuam kat tempat suntikan tu dan bagi makan ubat demam siap2 tak mo bagi dia demam. Syukurlah jam 2 pagi ke atas dia boleh tidur sampai ke pagi tanpa meragam pulak. Cumanya bangun pagi Isnin tu, dia demam jugak. Risau dia meragam aje, tapi syukurlah dia tak meragam langsung. Bagi makan ubat dan minum susu. Dia tidur nyenyak lepas tu. Anak2 kaklong semua camtu, lepas kena suntik memang demam jawabnya. Hari ni alhamdulillah, demam dia dah kebah.


Gambar semalam- Baby demam tidur nyenyak. Ummi punya hal la tu ajar dia tidur peluk bantal, konon takut dia tak nyenyak tidur sebab demam. Sudahnya Asmaa sendiri kalihkan badan dan tidur menelentang hehehe .



Ada ada sesiapa yang biasa buat agar2 bersantan ni tak? Kaklong ni baru belajar buat agar2 bersantan.
Nak tanya, kalau buat agar2 bersantan pandan ni, mesti tambah pewarna hijau ke? Sebabnya k.long hanya guna air perahan daun pandan semata dan tak sengaja terbiarkan ia lama menggelegak, dah naik ke atas air perahan tu, tak sangka warna hijau pandan tu berkumpul kat atas. Dan lapisan bawah tu warna hijaunya jadi pucat.Kalau kalian perasan kaler atas agar2 tu macam berbelak2 ngan warna hijau tu. Tu air perahan pandan yang terkumpul di atas tu la. Boleh tunjuk ajar saya? Terima kasih didahulukan :D .




17 comments:

sitilina said...

aduss sakitnye kene inject sampai demam2.. ala xmola afiy demam ni..
baiknye asmaa ni kan. demam pun dia relek je hehe.

saya pun xreti wat agar2 ni. hihik. kalo yg simple2 boleh ar.

ummi said...

kaklong ~ boleh share amalan semasa mengandung. buku2 saya org pinjam tak pulang2 kan lagi. kali ni saya asyik tak sihat dari awal mengandung.

ps saya sampai la ni tak reti buat agar2 bersantan tu. kalau buat perasa gula melaka pun sodap kot..

Alex Lacey said...

berebut komputer? sama lah anak2 akak pun...berebut nak main games...dorang suka games powerpuff dan kekadang dorang masuk miniclip.com...banyak games kat situ...

agar2 santan? tak pernah buat...hehehe...so tak leh nak kasi tips....

Kaklong Syikin said...

salam,

sitilina: ada baby tak demam pun tau. insyaAllah, hafiy tak demam.akak doakan :). mmg legalah Asmaa tak meragam time demam tu, kalau tak, mau panik akak.


Ummi: amalan saya biasa aje, antaranya doa kat tepi blog ni, lepas tu baca quran, kalau boleh khatam masa mengandung ni, zikir2 biasa tu, doa banyak2 minta dipermudahkan urusan kehamilan dan kelahiran.

tp ummi, kalau umur kita dah 30 an, mmg banyak kerenah kita alami, samalah cam saya, ngan tak sihatnya masa mengandungkan asmaa ni.lagi satu, rajin baca Ya Raqiib dan Ya Mubdi' utk elakkan keguguran. tp semua tu ngan keizinan dan kehendakNya ya.

kak wan: hehe..agaknya gitulah ya keadaannya kalau ada anak ramai ni hehe.

cikdinz said...

hari tu si dafinah pun demam gak. ada lah 2-3 hari dia tak ok...
meragam jer. ni dah ok. risau gak nak pergi injection another time...

Kaklong Syikin said...

Salam,

cikdinz: ada baby mmg camtu. nak buat camner. biasanya suntikan yg triple ni mmg demam, kalau suntikan yg lain tu, tak demam

zareda said...

kak long
agar agar santan ni memanglah santan dia naik ke atas.. nak bagi cantik sebelum tuang dalam loyang tapis dulu ..

ambui asmaa dah pandai peluk peluk bantal ek..

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak...sy selalu buat agar2 pandan ni, biasanya daun pandan tu sy blender dulu, pastu perah same ngan kelapa, masa perah kelapa tu masukkan telur, pastu baru tapis, masa agar2 dah gelegak, baru masukkan bahan2 tu td, tapi kena api pelan pastu kena kacau selalu2...takut dia meruap keluar dari periuk pulak....

mama ranggie said...

makin tembam bb asmaa kan kak long?geram di buatnye...

kasutVincci said...

alhamdulillah 2 kali injek dina tak demam. Tak tau la utk 3 bulan nanti. Hehe

Kaklong Syikin said...

salam,

Zareda & RM: ha, tq tq ya :D. akan dipraktikkan spt yg disuruh.



Mamaranggie: ha ah, dah 5 kg dah :D.alhamdulillah

kv: baguslah camtu kv. alah, kalau yg pertama dan kedua tak demam, insyaAllah yg ketiga tak demam. janganlah demam..sian kat baby, mana nak layan sengal tpt injection tu, ngan rasa demam tu. sian tau.

Mak Su said...

alah cian asmaa kena cocok ek... tang masak tu, mak su pandai makan je, semua pun sapu

Sastri said...

err... tak pasti lak... sas suka agar2 susu campur milo... ada la belajar wat tapi selalu tunggu mak gak buatkan... :p

Kaklong Syikin said...

salam,

maksu: tulah, kesian kat asmaa. nak buat camner. samalah kita, semua makan, tolak yg haram, kayu dan batu aje hehe.

sas: mesti air tangan mak sas tu specialkan..

lindosh said...

sedsapnya agar2 tu

NBK466 said...

Oh..ingatkan semua anak2 takde..kalau tak boleh main kejar2 dlm rumah BERKEMBAN dgn che abe ala cam cite SEPET tuh..he.he..he

Kaklong Syikin said...

salam,

lindosh: hehe..nak ke? tp dah abihla.lenkali akak buat lagi.

nbk466: hahaha...sabor ajelah nbk ni. eh, boleh gak time ada anak main kejor2. :D