Tuesday, November 27, 2007

Bukit Merah Laketown Resort

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum semua,

Ok, pada 10-12 Nov. lalu ( 10 hb. tu adalah hari k 40 k.long berpantang hehehe) kaklong dan anak2 mengikut suami berkursus. Jadinya nak kongsi sikit gambar dan maklumat ngan kalian terutama yang belum pernah ke sana.



Hotel penginapan ni terletak kat pusat Resort nilah. 3 tkt semuanya. Bilik ni kaklong suka, dan boleh muat 5 dewasa. 1 katil kelamin, 1 katil single dan ada pull out bed serta sofa panjang (kaler ijau tu) bila diangkat kusyen penyandarnya jadi 1 katil single.




Kolam renang kanak2 & dewasa ni betul2 di sebelah hotel.
Sib baik kolam kanak2 ni Alia boleh masuk; paras pinggang dialah.








Kawasan ni dipanggil Marina village. Ia merupakan bangunan yg terletaknya pej.urusan MKLand, kaunter tiket, gerai2 makanan, cenderamata, tempat permainan kanak2, surau, tandas, bilik seminar hotel, restoran hotel dan siber cafe.
Air pancut dan papan tanda tu kat tengah2 kawasan bangunan.





Gerai makanan ni terletak kat Marina Village. Rege makanannya untuk orang KL kira murahlah kot, macam nasi goreng sepinggan dalam RM 2.50. Rasanya? Ha, itu ikut citarasa masing2. Kedai2 cenderamata bertentangan dengan gerai2 makanan ni (lupe amik gambor). Barangan cenderamata pun ok regenya, terutama key chain .



Ini antara kawasan permainan kanak2 yg terletak dalam kawasan marina village. Tapi kena bayor u...RM 2 satu kepala. Permainan yang guna token RM 1 dan RM 2pun banyak. Pendek kata, siapkan ajelah duitnya untuk bagi anak2 bermain. Oh ya, karaosel (sori kalau salah eja) pun ada. Permainan utnuk remaja pun ada macam snooker dan video game machine(apa nama khasnya lupe le). Dan kawasan permainannya terbuka.




Keretapi kanak2 ni terletak di hujung marina village, sebelah dengan gerai2 makanan dan cenderamata. ni RM 4 satu kepala. Kopak RM 16 bagi semua anak kaklong naik, tak pelah, sesekalikan. Lagi satu, yang gondola tu, apa ke nama khasnya mcm eye on M'sia tulah.. dan 2 lagi lupa nak amik gambor gak.



Anak-anak bergambar membelakangkan Jeti Bukit Merah. Nak ke pulau Orang Utan kena naik bot daripada Jeti nilah.







Ok, ini adalah contoh tiket nak masuk ke Ecopark (mini zoo), Taman Tema Air ( satu tiket boleh 5x keluar masuk), Pulau Orang Utan, naik skylift atau sky cycle. Beli satu2 mahal regenya. Baik beli tiket pakej RM 39 utk dewasa. Still boleh masuk taman tema air tu 5x.







Naik bot dalam 10 minit kot nak ke Pulau Orang Utan.








Antara anak orang utan dan orang utan dewasa yang ada. Antara kita dan orang utan ni terpisah dengan kawasan berpagar dan berbumbung. Bahkan ada pagar elektrik lagi untuk keselamatan pengunjung. Jangan tak tau, kekuatan seekor orang utan dewasa menyamai kekuatan 10 lelaki dewasa, tapi kalau lelaki tu mcm the Undertaker ke , Hulk Hogan ke, tak taula kot2 depa sorang boleh debik si orang utan dewasa tukan. Orang2 utan ni ada nama masing2. Kaklong dah lupa. Sori.


Watertheme park ni mmg best untuk kanak2. Tengoklah Alia dan Huda tu, sampai tunjuk peace sebab seronok main air. Tak dalam pula tu. Gambar sebelah kanan tu, yang warna lantai kolamnya kebiruan tu lagi dalam daripada kolam yang kaler coklat ni. Tapi Alia masih boleh bermain sebab airnya paras pinggang Alia aje. Oh ya, pakaian bebas, tapi untuk gelunsur dewasa wajib pakaian pakaian mandi. Sebenarnya taman tema ni luas, tapi kaklong tak pi meronda. Husna, Aiman dan ayahnya aje yang p kat tempat dewasa. Kaklong duduk kat area kanak2 ni tengokkan si Huda dan Alia. Kat sini boleh sewa pelampung dewasa, tapi tuala kena bawa sendiri, tak de sewa.


Ok, masa ni kaklong berdiri kat kawasan jeti. Nampak macam jaring tu? Itu kawasan zon memancing.







Ini perkampungan air, terletak di hujung jeti. Berhadapan dengan pintu masuk ke Ecopark. Mahai ooo satu unit tu utk semalam.. kalau duit terlebih tu, bolehlah.





Dan gambar2 binatang kat bawah ni adalah sebahagian haiwan dalam Ecopark. Kawasan ni bertutup dengan jaring besar disebabkan ada haiwan2 yang dibiarkan bebas macam anak kera. Pengunjung dibenarkan memberi makanan pada haiwan2 ni tu sebab depa kat dalam ni jinak semacam. Dan ada pertunjukan haiwan mengikut jadual. Yang nak lebih adventure, ada malam tertentu untuk pengunjung melihat life style binatang2 ni terutama buaya, ular. Ok, di Ecopark ni mulanya naik skylift untuk turun ke bawah dan berhenti di taman tema air. Syaratnya satu aje, kanak2 mesti tidak kurang 90cm ketinggiannya. Tapi kaklong tak bagi Aiman dan Husna naik sebabnya skylift tu tak de palang penghalang kat bahagian perut, agak bahaya untuk keselamatan kanak2 sebenarnya terutama yang jenis lasak tu. Harapnya depa amik inisiatif nak pasang palang. Tinggi ooo.Err..jgn le pulak MK Land saman kaklong pasal skylift ni. Ya ampun...








Banyak lagi aktiviti boleh dilakukan. Oh ya, Banyak penginapan lagi seperti apartment tapi kena berkeretalah nak ke tempat2 aktiviti ni. Kat kawasan apartment tu pun ada aktiviti tersendiri, cumanya kaklong tak sempat tinjau sana. Secara keseluruhannya resort ni memang mesra kanak2. Tak boringlah depa, cuma kita mak bapak kena sediakan duit lebih, sebab semua permainannya mau fulus yang... Yang kaklong suka gak tu, surau senang dicari, dalam taman tema air ada surau, kat marina village tu pun ada surau. Ok, nak tau lanjut, sila surf http://www.bukitmerahresort.com.my/

23 comments:

kasutVincci said...

wah kak long, dah pi jalan2 ye. Baby bawak sekali ke? Kv masih tak berani nak bawa dina gi mana2. Huhu kena tunggu dia besar skt lg. Hik hik

Mak Su said...

anak2 saya tentu tak nak balik kalu dibawak ke sana

nUr@dDeEn said...

Wah! Dah habih pantang ker? Bestnya jalan2!

cikdinz said...

amboi kak long. dah bawak baby pergi jalan dah. sampai bukit merah lak tu....
janji anak-anak happy....

zino said...

zino tak pernah sampai lagi bukit merah ni.. hehe

jamri said...

pandai kak long plan yea, ngam2 lepas abis pantang terus ke bukit merah...

dah lalu Ipoh, awat tak singgah?

;-)

mamaranggie. said...

wah..lom habis pantang kak long dah jenjalan yo!bestnya kat sana...

Along said...

fuyo..habis pantang terus berjalan sakan!! Along dulu pi BMLR best jugak, cuma time nak check in, depa lambat bagi bilik. Dah kul 4pm pun bilik x siap2 lagi...last2 kitaorg pi jumpa manager, marah2 sket, baru dpt kunci bilik. Tapi keadaannya, ya rasul...macam taufan baru melanda. Sib baik depa hantar cleaning crew cepat2. Dimaafkan le jugak...

Mummy Rizq said...

walaupun saya org perak, tapi blom pernah sampai ke sana..

untung kak long hubby kasik ikut waktu 40 hari berpantang. kalau saya jgn haraplah. 60 hari tak kuwar umah...

Azer Mantessa said...

bukit merah okie ... leh enjoy

:-)

Alex Lacey said...

itu la...Syikin kira berani ek keluar jalan-jalan walaupun dah 40 hari...kalau akak harus tunggu 60 hari dulu jugak hehehehe...

anyway, seronok anak2 buleh main2...

Sastri said...

hmmm... hari tu ada laa officer sorang ni tanya, nak tak bagi ceramah, lokasi kat Bukit Merah Lake Town Resoort ni laa... tapi atas sebab2 kebizian tahap melampau kat ofis, big bos tak kasi kebenaran... tak merasa la nak ke sana...

blackpurple @ jowopinter said...

Belum pernah ke situ. Macam menarik. Tapi kalau nak pergi seorang diri tak seronoklah, kena pergi berkeluarga baru seronok. :)

Ajzie said...

Nampk mcm menarik.. ajzie belum pernah sampai ke Perak pun..hihihi

nurazzah8 said...

kak long, ALhamdulillah dah selamat melepasi waktu berpantang...baby ok ke? Akak nak ucapkan selamat utk Aiman..kata nak sunat pada 16 Dis ni...suruh dia selawat bebanyak...hehehe..

NBK466 said...

Den poie BML bertahun yg lalu..still bujang laie poie dgn opis2 mate.. masa tuh cuma ada resorts tu & water theme park jerk.. yg lain lum wujud laie...

Anonymous said...

bestnya bercuti. pernah dua kali je saya pegi bukit merah. sekali tu sebab ada mobile blood donation. sekali tu sebab nak try test tengok power kereta boleh naik bukit ke tidak..

maklang said...

best ni..nanti boleh pergi cuti tahun depan, Insyaallah..

kaori said...

salam kak shikin...
lame x denga cite...ingat lg x saye? kaori...saye dah selamat bersalin..dpt baby gurl..saye dah tak guna blog kaori tu...pakai blog yg ni plak..hehe

btw..tahniah dpt baby baru..

yusztiey said...

best nya tgk suasana kat bukitmerah..kami yg dekat sesgt dgn bukitmerah nipun tak sampai lagi..mase balik mesia 3 thn lps bukitmerah tak siap sepenuhnya lagi..balik pahni kena pi jenguk2 jugak tu..nanti kalau datang lagi kat taiping boley ler singgah umah kami..dekat jer dgn zoo safari tuh.ok selamat habis pantang...

~ yus ~ said...

seronok nampak anak2 akak di bukit merah ni. anak2 yus mesti suka. kak syikin pun baru 40 hari dah bercuti sakan yer..hehe. Tahniah buat Husna dan adik akak. Tahniah juga buat kak syikin, detik ambil skrol tu mesti salah satu kenangan yg paling manis dlm hidup kan kak...

p/s: comel tengok gambar asmaa senyum kat n3 yg bawah tu..

Alinlai said...

best tu jalan2 ramai2... asmaa tak meragam kot sebab tu ummi bleh bawa jenjalan sakan :)

13may said...

waaa...bestnya :)