Friday, July 6, 2007

Bacalah...

Salam,

Hari ni, kaklong nak kongsi satu mimpi yang pernah kaklong alami masa sekolah menengah dulu, tak ingat masa tu form 4 atau form 5. Mimpi ni berlaku masa suasana semasa waktu tu heboh dengan ayat2 Quran hilang daripada halaman2 tertentu dlm Al-Quran.

Dalam mimpi tu, kaklong buka al-Quran, tapi tak dan nak baca sebab sebaris demi sebaris ayat dalam surah tu hilang begitu cepat! Bagaikan terkejar2 kaklong nak baca, tapi tak dapat! Dalam masa yang sama ada satu suara halus menjerit2 suruh kaklong baca " Cepat baca ! Cepat baca" (lebih krg gitu ayatnya). Ya Allah, tak tau nak cakap cemasnya perasaan kaklong masa tu. Memang tak dapat nak baca wlw satu baris sebab laju sangat ayat2 Quran tu hilang! Akhirnya kaklong terjaga. Tobat kejap.

Sekarang, dah hampir 17 atau 18 tahun masa berlalu, masih terbayang2 mimpi tu lagi. Apa nak kata ya? Allah nak bagi peringatan pada Kaklong supaya jangan tinggal baca Qurankan? Jangan lalai, tapi tulah, kaklong ni selalu lalai, tak sedar diri. Ada masa tertinggal2 juga baca Quran dalam sehari, cuma harapkan bacaan2 surah dalam solat tu ajelah.

Itulah iman manusia, ada graf turun naiknya. Cuba perhatikan, ada kala dlm sehari tu rajin betul kita beramal ibadah, lengkap ibadah wajib dan sunat, tapi ada hari malasnyalah, hanya harap buat ibadah wajib aje. Kat situ kita boleh agak graf iman kita kat mana hari tu. So kengkawan bloggers semua, meh la sama2 kita rajin baca Al-Quran ya..seram tau mimpi kaklong tu.

Tapi tulah, nak baca Quran ni pun nak kena terbukak hati betul2kan, dahlah bahasa Arab, kita ni orang Melayu, manalah nak faham kot arab tu (Lainlah orang Arab sbb itu bahasa depa) Takat baca ajelah kita ni, pahala memang dapat, itupun dengan syarat tajwid betul, cara sebutan huruf2 tu betul, kalau tak, kantoi. Tapi..ummphh membacanya kureng tau berbanding jika kita baca Quran tu ngan terjemahannya sekali. Hayati terjemahannya tu, maka feelnya akan lebih, dan sedar tak sedar berhelai2 muka surat kita baca sebabnya kandungan dalam Quran tu menarik hati kita, rasa macam dipanggil2 hati tu nak baca lebih lagi, nak tau kesinambungannya. Paling penting kita lebih mengenali ALLAH kan..sifat2Nya, kekuasaanNya, keesaanNya. Kalau betul2 khusyuk baca, time part Allah beritahu pasal nerakaNya, air mata kita boleh mengalir ketakutan, cepat2 berdoa minta dijauhkan azabNya. Kalau baca part Syurga ALlah, kita boleh tersenyum gembira. Berangan dan berdoa moga kita pun boleh jadi member syurga. Kalua baca ttg ciptaan2 ALlah, kita boleh kagum dgn kebesaran dan kehebatanNya. So kengkawan, cadangan kaklong, baca Quran tu biar yang ada terjemahannya sekali, kalau dpt baca tafsir ayat2 tu lagi hebat!.


Tapi mcm kaklong katalah, time graf iman kita menurun (ni kes kaklong la ni), alahai..nak membaca walau sebaris ayat pun malas semacam. Yang kaklong pelik ngan diri kaklong ni. part baca majalah2 kat pasaran tu, amboiiiiii...tak lak boring, bahkan boleh pindah drp satu majalah kat satu majalah lagi tu. Kan bagus kalau kita boleh suka baca Quran tu mcm kita suka baca majalah2 kat luar tu..hmm, iman..iman..di mana kau iman?

26 comments:

ondeonde said...

apa yang syikin cakap memang betul, graf iman kita selalu turun naik..baca al-quran ni kena jadikan habit biar kalau tak buat rasa macam ada yang tak kena..

masa book fair tempohari ada jugak beli terjemahan bahasa inggeris Al-quran by Abdullah Yusuf Ali. Bagus bahasa dia senang sikit nak faham - sajalah buat tambahan pada terjemahan bahasa yang ada.

Kaklong said...

salam,

Sis OO: betul tu, kena belajar jadikan habit dan benar, kalau dah jadi habit, sehari tak baca mcm ada yg tak kena :D

Ha,terjemahan Abdullah Yusuf ALi ni kesukaan saya.. masa disertasi saya ari tu, mmg terjemahan ni saya gunakan.

Azer Mantessa said...

kaklong,

betui. kita kena rajin baca Quran. Quran tu mu'jizat.

anak sy yg bungsu tu, bila suruh baca Quran, punyalah masam muka. bila kata kat dia, ok adik, hari nih ayah ada hal, so hari ni rest, tak payah baca Quran ... fuyooo ... dia punyalah happy siap cakap hoorayyy lagi.

apedaaa :(((

13may said...

:)

kakLuna said...

ye lah, kita ni..ntah bila nak sedar.. :( :( :(

simah said...

saya pun dok carik iman saya... Ya Allah..awak tau tak syikin..saya dah terlampau lalai! kalau esok kena panggil balik..gerenti teruk nak kena seksa.. gerun saya...

saya pun ada teringat mimpi saya ...i think it was not mainan syaitan..saya minipi i was with a few of my friends masa kat tesl dulu... and there was this orang tua baju putih..janggut putih panjang sampai nak cecah tanah...

he was evaluating each of us la... spomething about iman dan akhirat...

bila dia sampai kat saya..saya punya la mengeletar lutut sebab saya tahu memang saya banyak sangat dosa...dan pakcik tu tengok saya dan lama dia diam....lepas tu dia cakap... *awak masih ada harapan*..

tapi mcm harapan tu saya dok sia siakan aja syikin... hmmmm... semua salah sendiri kalau lalai...terutamanya utk diri saya...

MAMAMIA said...

Maybe kena tukar statement ni "kan bagus kalau kita boleh suka baca Quran tu mcm kita suka baca majalah2 kat luar tu.." - part 'majalah2' tu tukar ke 'blogs'. Bila baca blog tu sikit punye 'lompat' akak ni, dari satu rumah ke rumah lain...

Nasib baik akak mengajar anak2 mengaji kat rumah, so at least hari2 InsyaAllah adalah gak baca.

Mak Su said...

iya ler, betui tu.. jgn kumpl swg aje

sitilina said...

skg ni baca al-Quran bkn lagi utk panduan or amik pengajaran. baca Quran jd macam budaya. i.e. malam Jumaat, time preknen, time bln puasa, time sakit, sakit nak exam, time susah, .. pendekata ada time2nya lah. & ada pulak surah2 tertentu, jdnya al-Quran bkn lagi sebuah syifak.

patutnye kita menjadikan bacaan Quran sbg keutamaan tp ye lah... byk pulak alasannya. tak sempat la, tak ready la, etc. etc.

itulah, tak mudah utk mendekatkan diri pd agama sdr, tp bukan alasan utk kita beralah. yg penting istiqamah.

Hamba Allah said...

a'kum semua

mimpi bagus tuh. alhamdulillah
salam sayang dari singapura=)

mki said...

Syikin,

Ada banyak cara untuk kita baca Quran. Salah satu cara yang paling mudah ialah dengan meletakkan AlQuran di sebelah tikar sembahyang. Kemudian selepas wirid terus tarik Quran dan baca semuka. Cukuplah tu.. (kata orang jahil macam saya). Itu kalau di rumah.

Di pejabat, kita boleh letak satu terjemahan, betul-betul di tengah-tengah meja. Duduk saja, baca Quran dulu.

Buatlah barang seminggu, kita akan terasa kehilangan jika kita tidak melakukannya.

Entahlah...cuba-cuba. Kot-kot Allah kasihan dekat kita atas kesungguhan, Dia bagi kita lebih rajin lagi!

Sastri said...

betul apa yang akak cakap tu... teringat pula kat lagu Iman dendangan Raihan...

Zakiah said...

bwtul la kak apa yang akak cakap tuh. Di sini ada channel radio yang 24 hrs baca quran dan ada sorang ni suaranya masya allah...sedaps angat sangat sampaikan hati kita sayu dibuatnya (walaupun tak faham arabic). Selalu qari ni (saya taktau nama dia) menangis teresak esak bila baca

lindosh said...

dimana kau iman? hurmm..

hi kak long! :)

Helena said...

kak long, amboi few days tak bukak blog kaklong, tengok2 dah banyak entry2nya. Ni mesti dah takda morning sickness lagi ni....

Wow.... mimpi kaklong tu mesti macam realkan. Yela, bila la kita nak baca Quran tiap2 hari macam baca paper?

Take care, enjoy your pregnancy....

Alex Lacey said...

suka baca suggestion mki tu...dlm kepala dok terpk jugak esp. part yg kat pejabat tu....
salam Syikin...

Pisces said...

apa khabar kak..? moga akak sehat.. seronok baca n3 pasal baby akak tu.. sy pun suka tgk channel 77 especially masa pasal keluarga doug (yer kot) tu yg ader 17 org anak.. ishh... teruja sungguh sy masa tu..

sy pun masih mencari iman sy.. semoga kita segera menemukan IMAN itu..

RaFFLeSiA MeRaH said...

sama la ngan sy kak...nak baca quran punyerlah x smgtnyer...iman dah kurang...dulu time susah ati ingat jer nak baca quran tiap2 mlm, tapi niat tu tah kemane lak terbangnya...ya allah, jadikanlah kami dari golongan yg selalu ingat padamu....

NBK466 said...

Alhamdulillah dianugerahkan dgn MIMPI yg mendekatkan kita dgnNya..

kasutVincci said...

ye lah kak long, bila diuji baru kita ingat apa yg kita lalai. Tp ujian kesenangan tu membuat kita alpa. Bila dpt mimpi yg mcm kak long tu, insaf kjp, kan? Kv pun lagu tu la.

ummibatrisya said...

salam,

lama tak tinggal comment kat dalam blog syikin. harap syikin faham macamana keadaan ummi. dalam sehari ader 30 min je untuk ummi tgk blog dan check email. tapi ummi selalu jenguk blog syikin, tapi takat jadi silent reader jelah.

bila ummi sedih baru ummi insaf. bila Allah bagi gembira sikit mulalah ummi lalai. sedih kadang2 ummi teringat perangai ummi. :(

Mummy Rizq said...

syikin.. that is a mimpi. but it really happened waktu saya sekolah menengah. waktu tu we all tengah kat dlm surau (18 years ago). budak ni tetiba menjerit. quran yg dia tengah baca hilang tulisannya. bila saya tengok memang pages tu kosong!

Kaklong said...

Salam semua,

Sorilah lmbt balas komen kalian. Mood tarak huhu..

Bro. Azer: adatlah kanak2. tak pe, slowly kita terangkan kat depa kepentingan membaca al-QUran ni, insyaAllah, lama2 depa akan faham. Koman2 boleh bgtau kena baca Quran utk dpt pahala bnyk n senang kat akhirat nnti.

13May: :)

Luna: Hari2 kita kena muhasabah dirikan?

Simah: gerunnya ngan mimpi awak tu. Tak pe, tanda Allah sayangkan awak tu, kena amik peringatan tukan. Mmg kita manusia sentiasa mudah lupa. InsyaALlah, sama2 kita berusaha perbaiki diri.

Mamamia: hehe..bukan tukar, tp tambah blog sekali. itulah, kita pun baca sama kalau ajar anak2 mengaji.

Maksu: ya btui..sama2 kita buang sawang tu..:)

Sitilina: Betui la, org sibuk baca QUran atas sbb2 tertentu, bukan lagi santapan harian. KEcuali mrk betul2 ada kesedaran yg ia satu amalan ibadah berterusan.

Hamba Allah: tq tinggalkan jejak. ALhamdulillah dpt mimpi tu, tp tulah hati ni lalai gak lagi sentiasa :(.

PRof. MKI: ya..setuju cadangan Prof ni :D. Sapa kata jahil tu..kita semua mmg sentiasa x cukup ilmukan?

Sastri: kalau hayati lagu "Iman mutiara" tu, mmg syahdu.

Zakiah: Qari yg mengaji camtu mmg meremang bulu roma kita dibuatnya

LIndosh: Iman tu kena cari dik. kena muhasabah diri selalu dan tuntut ilmu..meh sama2 kita buat ek :D

SIs Helena: heehe, ya betui, terasa ketegaran berblogging tu bermula :D. syukur morning sickness tu tak de lagilah.Mmg terasa real sis mimpi tu.

Betuila, kena baca Quran mcm baca paper hari2.

Kak Wan: ha..elok kita ikut style prof. tukan..

Pisces: sihat alhamdulillah. baby pun ok, insyaAllah. ha..duggar family tukan..mmg best kisah depa.

insyaALlah, kita berusaha, kita akan temu iman sejati kita :D

RM: Amin..moga doa RM makbul :D. hmm..nampaknya kita usaha atasi masalah malas kita tukan?

Nbk: ALhamdulillah. Tp tulah, namanya manusia, lalai ajelah saya ni :(

KV: bila diuji, tandanya ALlah sayangkan kita, Dia bg ujian supaya kita tak jauh drp DIakan?
lagi satu, nak bg pahala lebih pada kita sbb sabar atas musibah.

Ummibatrisyia: tq selalu baca entri saya :D. dah sibuk tu, nak wat camnerkan ? takpe, yg penting rajin dtg sini selalu :D

x pe ummi, kita sama2 baiki diri dan tambah amal ibadah kita ya :D. saya pun banyk perangai buruk lagi ni :(

Mummy Rizq: Ya ALlah, meremang saya baca pengalaman awak sendiri tu..

ILA said...

Ohhh..baruler dpt sampai sini.Salam K.Long & waras ye??
secara logiknya..kita baca majalah2 yg brada d pasaran on d spot kita fahami. Kefahaman d dlm majalah tersebut mnmbahkan ilmu dlm diri sndiri.kdang tu hanyalah skdar utk hiburan & mceriakan mata.Oleh kerna t'dapat pic2 yg sdap d lihat.
B'banding dlm Kitab Al-Quran, hanyalah skadar tulisan jawi b'bahse Arab..alangkah bruntungnya jika kita mengetahui bahse tu..secara tak lansung kita cuba memahami.Sementelah..itulah "makanan jiwa" yg t'baik sekali.
Ada juga al-Quran yg siap meaning & explanation dlm bahse melayu..tpi tu ler...insan bnama manusia...selalu cuai yg d sengajakan...ye tak kak.Long??

zino said...

sebab kita manusia biasa.. pasal tu ada pasang surut nya..

Kaklong said...

salam,

ila: tulah, graf iman kita turun naik :D

bro. zino: setuju..