Monday, July 2, 2007

Tag -Untuk Kebajikan!!!!!!!

Rumah Anak Yatim ini memerlukan bus untuk penghuni2, di samping sumbangan untuk pengendalian harian. On behalf of Bro. Idham, I am inviting you to participate together with us. For every person who complete this meme before end of JULY (this is the latest update given by Bro. Id), Bro. Id will contribute rm127 on your behalf to the Darul Izzah Orphange, Bangi. His aim is to collect at least rm10,000 worth of meme/tags from bloggers - now, can you do it!??


Okey, this is the rule.If you are tagged, you need to write an entry related to the meme. At the end of your entry you just need to tag as many person as you like. You will then leave a comment in their blog to let them know they have been tagged. And to include this message, "By doing this meme you are contributing rm127 to the Darul Izzah Orphanage".


Then please copy and paste this rule somewhere in your entry.



1. A person is only as good as " dia menghargai, menyayangi dan menghormati dirinya dan kesannya itu akan memberi kesejahteraan kepada orang lain"



2. Friendship is always "berdasarkan keikhlasan dan kejujuran. Bukan kerana mahu menumpang nama, kekayaan, pangkat dan kuasa. Paling penting, waktu susah kita, dia ada bersama tanpa lesap entah ke mana"



3. To love is to " menyintai dan menyayangi sesama manusia kerana Allah"



.4. Money makes me boros!!! (tu duk pulun doa kalau jadi kaya, nak jadi kaya yang pemurah, takmo jadi boros)



5. I miss my "alam persekolahan terutama masa form 4 & 5, sebab kat situ asal pertemuan jodoh ngan suami den :D, kawan-kawan lama yang terputus hubungan, dan semua ahli keluarga yang telah meninggal dunia terutama arwah ayah :( .



6. My way of saying I care is by "menghubungi dan bertanyakan khabar"



7. I try to spread love and happiness by "melakukan perkara baik terhadap orang lain walaupun sekadar satu ayat"



8. Pick the flowers when " saya terasa nak memetiknya "



9. To love someone is to "mencintai dan menyayangi dia kerana Allah terutama pasangan kita. Andai ada kerumitan yang terjadi antara kita dan dia, hanya pada Allahlah kita terus merujuk dan memohon petunjuk penyelesaiannya"



10. Beauty is " pemberian Allah terutama paras rupa pada seseorang. Paling penting, kecantikan itu diisi dengan keimanan, takwa dan ibadah kepada Allah serta hubungan baiknya sesama manusia. Baru ada nilainya "



11. When I was thirteen, what I remember the most was "kematian arwah atuk (sebelah ayah)"



12. When I was twenty one, I remember " berada di tahun satu pengajian universiti"



13. I am most happy when " dapat luangkan masa berkualiti dengan suami, sebab dia sibuk orangnya"



14. Nothing makes me happier than " mempunyai keluarga yang bahagia"



15. If I can change one thing, I will change "KERAJAAN & PRESIDEN AMERIKA SYARIKAT YANG SUKA MENYIBUK HAL EHWAL NEGARA ORANG LAIN TERUTAMA NEGARA2 UMAT ISLAM"



6. If smiles were everywhere then I "berharap ia memberi makna bahawa tiada lagi peperangan, penindasan dan penderaan "



17. Wouldn't it be nice if we could "hentikan peperangan di muka bumi ini supaya tiada yang menjadi korban, tiada wanita yang menjadi balu, tiada anak2 yang menjadi yatim, tiada kecacatan anggota badan, tiada kemusnahan negara dan alam sekitar, tiada kemiskinan dan kesengsaraan. Tapi apakan daya, inilah antara ujian hidup manusia di dunia!"

18. If you want to "berjaya dalam kehidupan dunia dan akhirat " then you have to "bekerja keras, berdoa dan bertawakal kepada NYa dengan syarat ia mengikut jalan yang diredhai Allah"



19. Money is not everything but "ia penting untuk keperluan hidup kita"



20. The most touching moments I have experienced is "pada hari pernikahanku... :D (tak sangka ada gak yang berkonan ngan den yang tak lawa dan badan bosar ni, perangai kasar pulak tu. syukur syukur. Terima kasih Allah, memberikan jodoh buatku."



21. I smile when " saya rase nak senyum hihi, tak kira masa kecuali ketika tidur , marah dan sedih"



22. When I am happy, I "saya harap kegembiraan itu berlanjutan sentiasa"



23. If only I don't have to "tidur lewat" , then "saya akan tidur cepat hihi" - (anak2 saya susah nak tidur cepat, takat 2-3 pagi tu biasalah. huhu)



24. The best thing I did yesterday was "menghabiskan masa bersama suami dan anak2 di banyak tempat "



25. If I ever write a book, I will give it this title,"Bangun selepas jatuh "(cadangan awal)



26. One thing I must do before I die is "lidahku lembut boleh mengucap 2 kalimah syahadah, (Nampak mudah, tapi sukar sbnrnya jika amal ibadah tak tip top dan sesungguhnya amal ibadat den tunggang langgang lagi niiiii :( ."



27. Doing this meme, I feel like "leganya.... dan gembira dapat tolong orang lain secara tidak langsung dengan melakukan tag ini semata2 :D"


So, saya nak tag: Prof MKI, NBK46, Rafflesia Merah, Alinlai dan Sastri (jika ada kelapangan ya), dan yang lain2 kalau berminat, boleh join sama. Kalau anda dah buat meme ni, bolehlah bagitau bro. Id ya di blognya. tq.


Bro. Id menyatakan dlm entri terbarunya yang pertemuan 100 bloggers di Rumah anak yatim ini akan diadakan pada 11 Ogos - Sabtu. Maklumat lanjut sila ke blog Bro. Id.

14 comments:

13may said...

:)

RaFFLeSiA MeRaH said...

sok sy jwb yer kak...sy suka lah jawapan akak tu, kalo tertiru jgn marah yerrkk...

NBK466 said...

Waduh...kene meme ler pulak.... insyallah ler kalau ada kelapangan... copy paste dgn jawapan skali buleh tak?

Mama Sarah said...

first one saya baca dalam bahasa melayu. tahniah.

saya tergelak dan berkenan kat no. 15. hahahahahahaha...!!!

Kaklong said...

salam semua

13May: :)

RM:ha tak pe, err..nak tiru tu, beger beger ayatnya ya hihi

NBK: hehe..copy n paste soalan, jwpn buat sendiri..nak tiru, beger2 ayat tu sikit hihi

mamasarah: b.i saya tak bagus cam mama n others, takut saya tulis faham kot lain tp org lain faham lain..:)

maklang said...

tahniah...tahniah...

yolaaa...maklang pun badan bosa! Nasib baik ado yang konan.

Anak den dah empek dah...Alhamdulillah...

Azer Mantessa said...

:-)

Kaklong said...

salam semua,

maklang: :). hehe..kita serupa..

Bro. Azer : :)

~ yus ~ said...

salam kaklong,

suka dgn semua jawapan akak. Yus pun paling gembira dapat habiskan masa kualiti bersama suami dan anak2..

MAMAMIA said...

Ingatkan anak2 akak aje yg tidur pukul 2,3 pagi. Kak Long pun sama ya? Bila suruh tidur banyak na songeh masing2. Salah siapa ni? Hopefully, bukan salah ibu mengandung..

Kaklong said...

salam semua,

yus: itulahkan, mmg best dpt masa ngan keluarga tersayang :D

mamamia: hohoho..ada gak geng saya rupanya. mmg byk songeh, sabor ajelah.

simah said...

money membuatkan saya boros! hahaha very true la syikin! saya pun bila ada duit tu mesti ingat..hmmm apa la yg aku bole beli dengan duit nih! hahaah

awak apa khabar? how is the baby? dah dapat tahu gender dia? awak akan pergi tak ke gathering kat rumah anak yatim tu?

take care..

Kaklong said...

salam,

simah, haha..sekepala kita, esp. bab makanan aduh..tu saya kategori badan besor hihi

sihat, tp pening2 gak, ni melantak durianlah ni. baby sihat alhamdulillah, lum tau lagilah gender dia. sorok apa..tak taulah, ha, p gathering tu tak tau lagi, sbb rasanya ebrtembung ngan prog. kat sekolah anak masa tu.

you too, take care.

aripsa said...

salam..seronoknya nak dapat baby se lagi, myself tgh bawak se lagi due 77 days from now.. InsyaAllah..lewat sehari dari kak long..
Lovely doa, reminds me to remind my wife..Thankss...