Monday, May 7, 2007

Mood, Mengidam & Bayi

Salam,

Mood

Ni kes malas nak update. Sabor ajelah. Tq yang concern sampai suruh kaklong p hospital kalau teruk alah.

Alhamdulillah, kaklong ok dah (yang teruk sangaat tu masa minggu 9-12 aje rasanya). dah masuk 4 bulan seminggu (17 minggu). Bab masak2 tu ok dah. cuma mood malas datang, tu yang payah tu. Oh ya, ada yang tanya tak minta suami masak ke masa kaklong tgh alah teruk tu ? Suami kaklong ni tak macam orang lain, balik kerja petang terus ada masa free sampai esok pagi. kalau camtu, mmg boleh sangat. tp, suami kaklong ni mmg malam pun sibuk, samaada dia ada kelas belajar atau mengajar. So, kalau dia balik rumah kejap belah petang lepas amik anak balik sekolah, kaklong prefer dia duduk rehat sbb nanti sbelum atau selepas maghrib (ikut waktu kelasnya tu) dia akan keluar semula dan balik lewat malam. Kalau dah berterusan kerja tanpa rehat, nanti tak leh nak concentrate belajar n mengajar, sian plak kat dia sebab kepenatan sangat. Tu yg better beli aje. Kecuali dia ada senggang masa lebih, dia akan masak.

Mengidam

Mengidam pulak, kali ni kaklong mudah mengidam. nampak iklan fast food kat tv pun dah teringat2. Sib baiklah bukan jenis yg bukan2 kaklong mengidam. Takat ikan masin, spageti, laksa, rojak... Kalau ikan masin tu, makan sampai berpinggan, tak de lauk lain dah. gaul nasi ngan ikan masin. makan camtu aje. tp cik abe sound, takut nanti kena darah tinggi plak. tp taklah melantak hari2. Laksa ni pulak, ada setengah kuah tu penjual laksa ni banyak sangat letak belacan, faham2 ajelah baunya camnerkan, kaklong pulak ada sensitif bau kali ni. tapi laksa punya pasal, kaklong belasah ajelah sambil kembang kempis hidung tu menahan bau kuah yg banyak letak belacan tu. Sib baik tak muntah2 lepas tu hihi. Spageti, kaklong buat sendiri. Ala..guna perencah segera tu. Kalau makan kat luar dah berapa sepinggan ? Mahal ooo (utk kaklong yang beranak ramai ni sbb anak2 pun suka spageti) sudahnya buat sendiri, boleh makan ulang2. Tak sedap mana, tak pelah, asalkan dah lepas kat tekak.

Tapi, paling buruk, kaklong suka sangat makan MEE MAGGIE. Ni first time mengandung kemaruk sangat rasanya ngan maggie. Tapi taklah hari2, cumanya at least seminggu atau 2 minggu sekali mesti nak pekena maggie, yg best tu perencah asam laksa..perghh..sodap. bukannya tak tau keburukan makan maggie banyak2 ni, tau..tp entahlah, teringin sangat. Cuma apa yg kaklong buat, lepas masak maggie tu, kaklong tapis kuahnya dan makan meenya aje. Kuah dibuang, teringin sangat kuah, hirup sesudu dua. selebihnya dibuang. Tp sblm makan tu duk doa2 gak jgnlah baby ada masalah kesihatan dek pemakanan buruk kaklong ni. Tolong doakan baby kaklong ok ya..

Baby baru

Oh ya, hari Sabtu ( 5 Mei), kaklong dpt anak sedara pupu baru. Boy. ALhamdulillah mama dan baby sihat. Cumanya mamanya kena ceaser la..dah kepala baby saat akhir berpusing ke tepi, walaupun cuba dipusing pada kedudukan asal, tak boleh juga dan ditambah pula mamanya dah penat berjuang.

Tahun ni sebenarnya keluarga belah kaklong mmg murah rezeki ngan baby insyaAllah. Kaklong dan 4 adik sepupu, termasuk sorang yang baru bersalin ni. Jika semua 5 baby lahir selamat, makanya bakal mengulang sejarah 1985. Masa tu 5 cucu dilahirkan (mak kaklong dan 4 mak sedara lain bersalin). Tahun 2007 ni, 5 cicit bakal ada insyaALlah, yang sorang tu dah selamat lahir dah tu. Tinggal 4 orang lain yg berdebar menanti giliran pula. InsyaAllah, kaklong no 4 kot yg melahirkan kalau ikut tarikh due memasing.


Oh ya, jangka kaklong bersalin 12 Oktober (tak salahnya raya pertama huhu). Tapi ikut pengalaman2 kaklong yg lepas, 3 anak kaklong bersalin awal, sorang aje lewat due. Makanya kaklong fikir mungkin yg ni pun lahir awal, minggu akhir Ramadhan kot. Tak tau lagilah, semuanya kerja ALlahkan..yang penting kita berdoa segalanya mudah. Ha..baby kaklong boy or girl? teka..teka..heheeh, kaklong pun tak tau lagi sbnrnya ni sebab tak p routince check lagi bulan ni. Nak tau gak. Dun worry, kalau tau nanti, kaklong story, tak de rahsia2..tak kuasa I nak rahsia2 you hehehe. Tapi..kaklong ikut pengalaman kaklong ni, rasa mcm boy sbb sama kekdahnya macam Aiman dulu, tapi tak taulahkan.

Oklah, sampai sini aje. Tak tau bila lagi nak update. Sungguh ni, mood blogging dah makin pudar. Ni pun duk belajar hilangkan rasa bersalah tak lawat blog kengkawan hari2. Maaf ya, kalau ada mood baru pegang pc. Terima kasih banyak2 atas komen2 yang kaklong tak balas tu, bukan sombong, tapi tulah moodnya terbang entah kemana. Buat entri baru ni mcm ya tak ya aje (tapi panjang lebar gak..apa daaa) Kepada yang baru datang blog kaklong tu, terima kasih banyak2 dan terutama yg tinggalkan komen tu ya. Trimas sekali lagi.

42 comments:

13may said...

hehhe...take care KakLong...

Salam:)

ILA said...

ohhh..K.Long, is ok..kami faham..jgn simpan keserberrrrrsalahan tersebuttttt~~~
nampaknya..raya tahun nie..K.Long duk kat umah jer ler..x leh jalan2 cari duit raya:p...tpi paling bestttt...org akan lbih rmai dtg umah k.long utk braya skali tgok baby..lagi best gitu..hehe..

(K.Long!sila angguk2an kpala tanda setuju..hihikkkk)

Alex Lacey said...

take your time Syikin...pelan-pelan...kami semua paham punya lah...hehe

Zareda said...

kak long
nampaknya raya ni kak long tak raya dengan baju baru tapi baby barulah..

Aik mengidam makan maggi.. salah ikut kesihatan tu, tapi kalau dah terbayang depan mata nak wat cam ne kan.. hhehhe

Aidura Sofiee said...

salam kaklong. pekaba? :)

pB said...

Kak Long,

nanti kalau ada lagi sales coklat kat shah alam ni, pB sms habaq kat Kak Long , ok .....

Bersalin awal syawal atau akhir ramadhan.
Tak banyak lah berganti.
Kak pB pernah dua kali bersalin, dua minggu sebelum puasa.
Berganti sakan ...

ontahsapo said...

teruk gak ni...!!!

Helena said...

kak long. Good to hear you are feeling better.

Raya baby? bestnya.... Teringat Helena lahirkan both no1 and no2 on 10 Ramadhan. Penat mengganti puasa..... hehe

cikdinz said...

kak long dah muncul kembali....
welcome back haa...

maklang said...

baik2lah jaga diri tu.... mee maggi tu makan sikit je buat rasa, OK kot...

Azer Mantessa said...

wah ... tahun nih tahun produktif

:-)

Mummy Rizq said...

tak per kak long. sementara ada selera.. makanlah!

Inqilaab said...

he he... camtu kaklong takleh tv lah... karang tengok iklan ade je yang kaklong tergoda. sib baik takde iklan nasi kerabu + budu. he he he

oren said...

huhu..kalau dekat, bleh saya tolong masakkan laksa untuk akak..sure tak kembang kempis punya idung sebab guna belacan dgn kadar minima..

anyway, take care...

err..lagi satu, kalo masak megi, rebus megi jek dulu, pas tu tapis..kalo nak makan ngan kuah, tambah air panas, dan masukkan perencah..nih kan sebab ada byk wax kat mee dia...

Anonymous said...

maggi rebus sedap, maggi goreng sedap, pizza maggi sedap...

tu makanan rasmi masa sekolah asrama dulu.

simah said...

ala..ciannya syikin.. hope u will get better soon..

boleh makan ikan masin banyk gila tu heheh tak bengkak ka badan makan banyak masin sangat?

saya ingat masa mengandung hatice dulu.. minum satu gelas aja air jeruk.. adoiiiii lepas tu mengembung...ampunnnnnnnn lepas tu tak buat dah! :0)tapi coke tetap terus jugak..tu yg sekarang gemuk hahaha

kasutVincci said...

kalo bersalin awal, kena ganti puasa cam kv. Tp kv sebulan la. Uwwaaa... tak boleh menyongket kat pasar ramadhan dah!!!!!

bunga rampai said...

Salam,

Mengidam Mee Maggi? Nanti rambut anak curly-curly gitu :)) Gurau ... :D

Moga Syikin sihat walafiat hingga melahirkan.

Sastri said...

Kaklong, due 12 Oktober? bole tunggu tak sampai 15? sama birthday dgn sas baby tu nanti... :D Take care yea...

~ahni~ said...

Terima kasih KakLong datang menjengok ke 'rumah' saya.

Amboi sedap nyer mee maggi. Anak2 saya pun kdg2 minta ayah dia masakkan maggi, konon nya ayah dia masak maggi sedap. Itu mesti masa belajar dulu selalu masak maggi. Ahni pulak tak biasa dan selalunya sekadar 'rasa-rasa' aje maggi tu sebab rasa mual kalau makan byk.

Ayu said...

syioknyaaaaaaaaaaaaaa
bila sy nak rasa plak yer hehehe..
akak take care yer..
sy mmg busy banget lately ni.. tapi bila ade masa sy melawat blog kengkawan :)

uDA said...

kak long, uda time pregnant dulu pun selalu kemaruk makan mi maggi. hehe ingt uda sorang je gitu. tapi tahan2 kan jugak la pasal kita tau keburukan mi segera gitu kan.

tima kasih remind uda pasal buat medical check up tu. bila kak long sebut pasal jantung, mmg uda ada masa datang macam sakit mencucuk tang area2 jantung tu. rasa seram sejuk pulak bila kaklong kata gitu. tapi mmg lebih baik pergi check betul2 kan. rawat sebelum parah. thanks kak.

KAMATO said...

lahir 1 syawal, nanti kalau anak laki boleh namakan fitri, kalau pempuan fitriah...hehe

RaFFLeSiA MeRaH said...

alhamdulillah akak dah sihat cam biasa, takat mengidam nak mkn tu takder hal kak...yg heran tu tgk pc leh nak muntah tuuu...takat nak mkn tu, mkn jer kak, jgn x dpt mkn ape yg akak ngidam tu sudah...apepun sy doakan akak sihat sampai bersalin nanti...sy pun dah lame x jenguk blog akak....panjang camane pun sy baca sampai abih gak kak...

oldtown~Smell the Roses said...

Kak Long, due kite dekat2 la...Nani 10/10/07. Taktaula...arap2..tak terawal sgt. Jenuh nak ganti pose nanti. Ok, take care tau!

Kak Lady said...

Syikin...kak lady dulu mengandung tak pandai nak mengidam2...hehehe...jadi tak tau le rasa camaner mengidam tu...tapi biras kak lady sorang tu kalau mengidam pelik2...nak makan buah tembikai yang buruk kulitnya lah...selagi tak puas hati kulit tembikai yang dibeli tu buruk...dia akan suruh beli lagi...hehehe...kelakar kan?

Huda anak kak lady tu dilahirkan pada pagi 2 hari raya walaupun tanda dah keluar pada petang raya...hehehe...sedih tau ..sebab ingatkan kene bersalin pada hari raya pertama...

Tahniah pada pasangan yang mendapat ahli keluarga baru tu....

Syikin take care....

Mama Sarah said...

hihi... saya pun faham :)

yang penting kesihatan.

simah said...

syikin..
selamat menyambut hari ibu hari ahad ni.. semoga baby sporting hari ahad ni n bagi mak dia mabuk free on that day..
sori tak balas email lagi..tak sempat...

~ yus ~ said...

asal kak syikin sihat dan gembira selalu. Semua mesti faham punya..take care.

Ella said...

salam kaklong,

wah kejap jer yer dah 4 bln lebih.... nway do take care k....

blackpurple said...

Biasalah mengidam ni kak long. Jangan mengidam yang pelik-pelik dah la... :)

Wah...anak Syawal la ni ekk... :)

Take care...

zino said...

mee maggi tu pengaruh aznil AF atau mawi ke tu? hehe

Am said...

Selamat hari ibu buat Syikin dan semua ibu-ibu yang singgah disini ya

D said...

kaklong, blogging ni kena menyenangkan, bukan menyusahkan. kalau kak long risau, saya tak tinggalkan commment lain kali, yek??

alinlai said...

mee segera tu ada jenama tertentu ka yang mana2 pun ok je? mamee slurp cawannnnnnnnnnnnnn ka? yang ada muka 'budak botak' ke felix? ha ha ha...layannnnnnnn

nUr@dDeEn said...

Er..er.. tahan sampai 18 oct bleh tak ha ha ha .. Jangan makan makanan segera, tak baik untuk kesihatan, walaupun duit jimat!
- Pesanan ringkas dari tokey beras!

Taking care, kak long. Kalo masak meggi jgn lupa letak garam Pureline! he,he,he!

13may said...

hehhe....

selamat hari ibu!

Ajzie said...

Selamat Hari Ibu...

P.s
Mee Maggi?..hihihi sedap juga eik.. tp sini tak de jual...

ummibatrisya said...

salam,

happy belated mother's day. macam ummi masa pregnant kat batrisya. suka makan megi. tapi tak letak perasa dia. makan mee je. skrg ni kalau bg megi free pun tak nak. :)

NBK466 said...

Ikut kitab kedoctoran den..kalau mengandung suka makan mee segera...anaknya pun akan keluar segera jugak..he.he.he.

cuaca said...

wife cuaca blom ngidam lagi kot...

Anonymous said...

Hi, I dо believe thіs is аn еxcellent blog.
I stumblеdupon іt ;) I am goіng to comе back yet
аgаin since ӏ boоkmarked it. Moneу and freеdоm is the beѕt waу to change,
maу you be rich аnd continue to help othеrѕ.



my site :: payday loans