Tuesday, May 15, 2007

Iklan oh iklan

Salam,

Selamat Hari Ibu untuk semua ibu...celebrate kat mana? Kaklong kat rumah aje. Order fast food. Malas sangat nak keluar rumah. Kaklong rasa penat terlajak betul hari Ahad tu. Lenguh2 badan. Terima kasih ya atas semua komen kat entri sebelum ni dan ucapan Hari Ibu untuk kaklong tu. Amat dihargai. Ha, pasal mengidam mee maggi ni, hehe..bukan pengaruh Mawi or Aznil, ni mmg tekak tu teringin sangat2 (alamak, tiba2 teringin nak makan maggi pulak, sabor ajelah). Sian plak kat kakak yang jauh nun di Jerman tu tak dapat nak makan maggi, tak pe, balik sini nanti boleh la makan atau nak saya tolong poskan ke?

Ni nak cakap pasal iklan, percaya atau tidak ada iklan boleh buat kita ketawa teruja dan ada gak yg boleh buat kita berkerut kening? Kaklong perasan, ada dua iklan yg buat Huda ( 3thn lbh) dan Alia (2 thn lebih) cukup teruja ngan iklan2 ni, pantang dengar sound iklan ni, depa dah standby nak beraksi gak;

Iklan Silky Girl - Budak kecik dua orang ni kalau tgh makan pun boleh berhenti kejap sebab nak tiru aksi Mawi main kejar2 tu. Mawi lari, depa pun ikut lari keliling kat ruang tamu tu. Mawi buat lompat2 mcm hantu pontianak c*na tu (kan citer hantu cina lelaki zmn dulu2 style lompat2 sambil depa tangan kedepan dan pakai jubah biru tu?), depa pun samalah ikut lompat2 ngan depa tangan ke depan, siap gelak2 lagi. Kita yang menengok pun gelak sama. Sampai abih iklan tu baru depa berhenti.

Iklan keta Avanza hijau tu - Kan Avanza tu p cuti2 malaysia..budak dua orang ni pun samalah beraksi mcm lari2 laju ulangalik kat ruang tamu tu kononnya tiru kelajuan Avanza tu. Yang lucu tu, bila pelakon2 iklan tu berbaring atas pasir pantai tu, depa pun ikut baring sama kat depa tv, pas tu bangun balik lari2 lagi sampai iklan tu habih..sabor ajelah.

Iklan Digi (maskot orang kuning tu) - ha, ni iklan feveret kaklong haha..kaklong suka jingle (betulkan istilah ni?) dia sebab menyegarkan pendengaran. Buat kita rasa teruja, lawak pun ya tgk aksi orang2 kuning ni. Sempoi gitu.

Iklan SuperPower - Iklan ni buat kaklong dan suami berkerut dahi masa mula2 tengok dan sampai la ni. Anak2 kaklong memang sukalah, apataknya sebab dapat tgk jin kaler ijou tu. Itu mmg lawak. Tapi part main kejor2 laki bini tu, mmg kaklong rasa kecut sikit, sebab takut anak2 tergerak nak tanya (depa belum tanya lagi sampai skrg), nape depa main kejar2 pulak? Sorang sedara kaklong suruh cakap, katalah depa tu sakit perut nak buang air besar. Ya tak ya jugakkan? Bagus gak jawapan ni, kaklong boleh cakap depa sakit perut, tu berlumba sapa dapat masuk jamban dulu. Bolehkan?

28 comments:

Kak Lady said...

Kak Long...kitorang anak beranak...memang suka tengok apa saja iklan Mawi...sebabnya aksi dia kelakar...mula2 tengok berdekah2 kitorang ketawa...tak kiralah iklan silky girl ke..iklan maggi ke...iklan carefour...semua best....& tak lupa iklan avanza hijau tu...akak suka tengok diorang beraksi macam charlie chaplin...especially masa kat tepi laut tu ...macam ikan masin...hahahah...

Paling menyampah iklan SuperPower...macam lah orang melayu ni tak boleh perform kalau takde superpower...hahahah....takde lain isu ke yang nak diketengahkan...kalau budak2 memanglah suka tengok jin tu..hehehe

kakLuna said...

haha..setuju dgn kakLady psl iklan superpower..nyampah sy tgk iklan2 seangkatan mcm tu...dlm majalah/tabloid pun sama...asyik2 utk 'tu' je..

wah wah anak kakLong ada talent jd pelakon iklan tu..

Zakiah said...

alamak banyaknyer iklan mawi kat sana sekarang nih. Tapi sempat jugak tengok silky girl masa balik raya dulu mmg lawak. Rindu kat hantu cina tuh. Skrang dah takder kan citer cina tuh.

oren said...

Mira pun dah pandai sebut...

"Aku nak powerrrr...."

Ekekeke...

ILA said...

Salam K.Long,
ishhh..cubaler kurang kan makan maggi tu..tatut ila mmikirkannya..
cos effect akn dtg dr bnda tu sgat bahaya..:(
Wah citer pasai iklan..
Hasya mmg suka Iklan Silky girl, terutama masa promosi filem Mukhsin . pgaruhnya kuat sangat shingga dah bli powdernya.eerr..wat masa nie nasib baik dia x minta lagi minyak wangi pulak:p

Iklan Super Power tu..
ila mcm x bape accept ler..ishh~~
cos Syamil dah tanya psai they all lari masuk dlm umah..selamba jer ayahnya ckap "they all nak "ehem"".terus ila jampuk "they all nak tidur".terkedu gak nk jwab mcm nerr..skrang kat umah dah ada 2 peket Super Power.Syamil pun nak minum.Tpi ila takutkan bnda tu utk org dewasa,takut Syamil sakit perut.

IKlan DIGI tu, bukan saja anak2.Ila sndiri pun naik syok.terutama time pak cik tu naik bas than "org kuning" tu t'tinggal & kjar bas.tgok byak kali pun, ila ttp akan sengih2 sndiri..hehekk:D

fuhhh..pgaruh iklan dlm khidupan~~

alinlai said...

iklan superpower tu memang ntah apa2... kalau budak2 tanya sure terdiam gak nak jawab...macam mana bleh lepas kan? pelik gak kat m'sia ni macam tadak badan penapisan je.

Alex Lacey said...

hmmm...anak2 akak pun suka tengok iklan Mawi tu...dorang pun suka tiru cam hantu cina tu heheehe...iklan superpower tu akak tak pernah tengok la pulak...mana taknya, sekarang ni siaran asyik sama ada 24 atau 83 (golf channel)....mana nak ada iklan tu...

AZWA said...

Kaklong,

Salam...Azwa exceli sampai la nie tak faham lagik iklan superpower tu...baru hari nie tahu itu iklan superpower hehehehe. Tiap kali iklan tu kuar, Azwa tertanya2 iklan apa ker bende la ada jin hijau nie pulak...hahaha...baca entry Kaklong baru ler faham...

Mummy Rizq said...

eeee... kopi super power tu kan bleh tahan harganya. kalau tak silaplagi mahal dr ali cafe. teringin gak nak try mana tahu betul betul bleh ada power (untuk buat kerja & takselalu ngantuk ngantuk la).. hee....

~ yus ~ said...

errk, tiada satu pun iklan yg tersenarai yus pernah tgk ni...:( tapi, kat Malaysia pun dah ada iklan seperti superpower tu yer..hihi.

maklang said...

maklang tak sempat nak tengok iklan sebab everytime ada iklan Cik Abang tukar channel lain!

Mama Sarah said...

tak lama lagi, saya dapatlah nengok iklan2 yang disebutkan. pasti ada yang buat saya tersenyum, ketawa dan terangkat kening juga. hihi

zino said...

kawan zino kata dia terpaksa rekod kan iklan iklan dalam TV tu semata mata nak suruh anak dia makan.. hehe

setiap kali nak suruh anak makan mainkan iklan2 tu hehe

Sastri said...

sas paling suka iklan DiGi yg pelbagai tu... kelakar... :D

NBK466 said...

Iklan Lasinda Cafe tak masuk list ker? he..he.he..

ontahsapo said...

anak sey, kalau iklan spiderman terus diam selagi tak habis....

Aku Bukan Bidadari said...

salam kenal..

skrang ni iklan dh byk alih bahasa amik dari iklan luar..tak best sungguh!

Azer Mantessa said...

salam,

selamat hari ibu.

nak kena tgk iklan superpower nih. setakat nih tak penah tgk lagi.

RaFFLeSiA MeRaH said...

sy lak bukan jer nyampah tgk iklan superpower tu, memang x suke tgk2 iklan kat tv nihhh....

loveujordan said...

salam kaklong,

iklan memang best kalau tak selalu keluar, kalau selalu sangat naik muak dibuatnya, kanak-kanak memang suka iklan sebab iklan macam flash cards, happening and diaorang cepat boleh tangkap kaedah flashing ni, kitaorang bila semua dah besar , macam maklang jugak bila iklan tukar channel, so banyak yang taktau ada iklan baru... :)

pB said...

Salam Ikin ...

paling suka iklan teletabis kuning tu...
simple tapi amat berkesan

dan lagu tu pun, memang pB suker

i will follow you
follow you where ever you may go ...

kasutVincci said...

anak kv pun mmg hantu iklan. Siap ingat dialog lg kalo iklan bank rakyat masa buletin utama tu. Iklan avanza 'jom gi jalan' tu mmg favorite dia. Kalo kluar iklan tu, mesti mama jd mangsa dia nak tunjukkan. Kalo jumpa avanza kat jalanraya, kecoh satu kereta. Tp dia panggil 'toyota passo'. Salah maklumat betul budak tu. Hahahah

nUr@dDeEn said...

saya paling suka iklan er.. er.. iklan hari raya. Kalo iklan superpower tuh memang sungguh menyampah. tp jin tuh macam shinning2 gitu, kaler hijo, cute gak hehehe.

blackpurple said...

He he he. Ada iklan yang menghiburkan, ada iklan yang memperbodohkan penonton.

Jangan sampai terlalu terpengaruh dah le.. :)

simah said...

hahahaha awak ni syikin.. pandai jugak awak buat lawak yer.. eh kenapa semua iklan pasal berlari lari ni? dengan anak anak syikin pun main lari lari.. memang keluarga syikin jenis keluarga suka lari ka?

by the way.. sori la lama tak tulis email..tak sempat... next wek saya cuba tulis yea?

Ajzie said...

lama tak tk iklan kat tv.. tak tahu nak ckp apa..hihihi

D said...

alahai, nak la tengok gak iklan kelakar mawi tu! tak de kat youtube ke?Heheheh..

YuszTieY said...

pengaruh iklan memang kuat,benda yg tak teringin pun jadi teringin...tambah2 ler org mengidam ni yer k.long...