Tuesday, April 24, 2007

Kisah Alah

Salam,

Minggu ni dah masuk 15 minggu kandungan kaklong. Jumaat nanti, masuklah minggu ke 16 pula. Entah napa, mengandung kali ni rasa lambatnya masa berlalu. Mungkin sebab kondisi kesihatan kaklong yang agak teruk bagi kaklong masa minggu 9-12 yang lalu. Minggu ni baru start ok, takde pening2 kepala sangat, tak de loya2 tekak dan rasa pahit payau, angin gastrik pun jarang sangat. Cumanya mmg badan ni terlalu mudah penat. Inilah dia mengandung di usia 30 an ke atas (Ni kali k 3 mengandung dlm usia 30 an). Badan dah sizen kata orang.

Masa minggu 9-12 tu, kaklong rasa suffer gaklah. Sebabnya hari2 sakit kepala yang amat, tu yang jadi nak berbaring aje. Pas tu pulak, sesuka hati rasa demam tu datang. Kalau berbaring atau tidur tu, silap gaya terjaga tidur, sedar2 badan dah panas demam. Loya tekak dan rasa pahit payau tok sah cakaplah. Sampai kena makan asam nak hilangkannya, cuma kekadang tak jalan gak. Tapi saja2 nak muntah memang tak de. Masalahnya pulak, gastrik dan angin dlm badan kaklong menjadi2, setiap hari. Tak kira masa, siang atau malam. Sudahnya, terpaksa jolok tekak untuk muntah, baru rasa lega, kalau tak tu, mmg bertambah sakit kepala. Mmg tak de waktu tertentu keadaan tak sihat ni, pagi ok, petang sampai malam k.o. Begitu sebaliknya. Itu belum lagi penat badan yg teramat sangat, tak tau nape, walhal bukan buat kerja rumah sangat pun. Tapi penatnya masyaAllah. Syukurnya ALia dan Huda (time waktu siang kami bertiga kat rumah) sporting ngan keadaan kaklong, tak buat perangai mana ngan kaklong, takat2 depa bergaduh sesama sendiri tu adatlah.

Bila dah kondisi badan camtu, terus tak daya nak buat kerja2 rumah terutama mengemas dan memasak. Mmg tensyen gak tgk rumah tak berkemas mana. Nak harap cik abe, dia mmg sibuk. malam pun kerja atau dia p kelas master dia. Yang penting dia sporting ngan keadaan tu dan tak de nak marah2, dan tolong bila dia boleh. Makanan pula, lebih banyak beli di luar kecuali ada masa tu badan rasa ok sikit, baru masak. Buat sarapan pun , takat buat sarapan ringan utk anak2. Sarapan berat, biasanya ada waktu yg suami masuk kerja lambat, dia akan pulang hantar sarapan berat utk kaklong. Kami sarapan sama2.

Tapi jangan terkejut, dok tak sihat tak sihat tu, tak jejas langsung selera makan kaklong sbb kaklong tak de muntah2 tak tentu hala. tu yang baru 3 bulan lebih ni dah naik 7 kilo waaaaaaaa.

Kali ni, kaklong lebih sensitif ngan bau termasuk bau tumisan, tapi tak sampailah muntah2. So, boleh lagilah nak masak2 pun tapi masa ni kalau larat nak masak. First time kaklong tak suka ngan bau sabun pencuci pakaian. Pening kepala dibuatnya. Ni dah dua kali tukar jenama. yang terkini boleh tahan sikitlah, tp sesekali tu terasa pening gak ngan baunya.

Yang lucu tu, adalah dlm salah satu minggu tu, suami beli sotong basah, kaklong jadi geli nak nak menyiangnya, tapi sianglah jugak. Nak muntah pun ada. Peliklah mengandung kali ni.


Yang best tu, tengah tak sihat ni, ramai pulak tukang urut dlm rumah ni. Anak2 kaklonglah, sapa lagi. Husna dan Aiman (dia paling rajin volunteer nak urut), mmg tangan depa boleh tahanlah mengurut, rasa lega lepas tu. Tak lah susah2 nak tunggu suami balik nak minta tolong dia. Huda dan ALia pun sama sibuk nak tolong. Tapi Alia, alahai..jari jemarinya kalau mengurut mcm rasa semut jalan atas kulit kita. heheh..tak pelah, kena bagi dia urut gak, kalau tak menangis tak dpt nak urut umminya.

Oklah..nanti sambung lagi.

p.s. terima kasih semua atas doa akan kebahagiaan rumah tangga Kaklong. Amat dihargai, moga rumah tangga kita semua bahagia ya..

Kaklong dah start tinggal jejak kat blog orang, sebelum ni jenguk2 gitu aje..Tapi tak dpt nak ronda hari2 macam dulu. Blog ni pun kaklong takkan update hari2, tengok keadaan diri gak.

45 comments:

cikdinz said...

suh lah cik abang masak.
sian kak long takleh masak.

cuaca said...

Isteri Cuaca dah minggu ker 10 tahap muntah sudah nampakan kekurangan...pening2 tu masih ada lagi....insyallah lagi 2 minggu dah boleh buat 1st check-up...insaff rasanya nk buat tak baik kat blakang isteri....kesian dia bawa perut benih kita....sakit2 muntah2 pening2...semoga allah melindungi kandungan kak long dan isteri cuaca...

RaFFLeSiA MeRaH said...

waaa...kaklong dah start nak mengganaz dah yerk...hehehe, takperla kak, update 2/3 hari sekali pun ok...jgn menjejaskan kesihatan akak tu sudah...skrg ni akak kena byk rehat...jgn duk perah otak sgt nak wat entry kat blog ni...kitorg akan tetap gak ronda blog akak nihhh...hehehehe...windu kat akak...

blackpurple said...

Naik 7 kg bukan normal ke kak long kalau mengandung ? Tak apalah, nanti bila dah melahirkan, slim lah balik tu.. :)

Jaga diri dan kesihatan. Selamat ! :)

Alex Lacey said...

akak paham bab cepat penat tu...sbb akak pun alami benda yg sama dulu hehehehe....anyway, alhamdulillah Syikin dah ok dari alahan tu....

NZNM said...

Seronok jgk pengalaman pregnant kan. Maybe ank lelaki pulak kot ;) Sy dulu tak thn bau sabun gak. Angin satu bdn tu toksah ckp la. Kdg2 takut nak pregnant lg. Kwn sy pun ckp bdn cpt letih bila dah 30-an. Yg best bila ramai duk lyn kitakan. Alhamdlillah ank2 akak baik2 belaka. Takdela tambah sakit kepala kan..he..he..

lempoyak said...

alhamdulilla k.long dh bertambah sihat.. adat lh org peknen, alahan tu dtg berbagai2. sabar je lh hadapi nya.

take care ye sis...

david santos said...

O dia 25 de Abril de 1974 foi o dia do derrube da ditadura fascista em Portugal, a chamada REVOLUÇÃO DOS CRAVOS, e a queda do (poder) dos inimigos do povo. 25 de Abril, sempre.

Day 25 of April of 1974 was the day of it knocks down of the dictatorship fascist in Portugal, the call REVOLUTION OF the flowers, and the fall of the power of the enemies of the people. 25 of April, forever!
يوم 25 نيسان 1974 كان يوم تقرع عليها من الديكتاتوريه الفاشيه في البرتغال والدعوة للثورة الزهور ، وسقوط سلطة أعداء الشعب. 25 نيسان ، الى الابد!


День 25 апреля 1974 года, в день он постучит в воздухе фашистской диктатуры в Португалии слово О РЕВОЛЮЦИИ цветы, и падение власти враги народа. 25 апреля, навсегда!
Le jour 25 d'avril de 1974 était le jour de lui frappe vers le bas du fasciste de dictature au Portugal, de la RÉVOLUTION d'appel des fleurs, et de la chute de la puissance des ennemis du peuple. 25 d'avril, pour toujours !
Tag 25 von April von 1974 war der Tag von ihm klopft unten vom Diktaturfaschisten in Portugal, von der Anruf REVOLUTION der Blumen und vom Fall der Energie der Feinde von den Leuten. 25 von April, für immer

Inqilaab said...

anak kaklong yang ni nak jadi pakar komputer kot. pakar segala benda yang kaklong alah tu.. he he

zino said...

baby selalu mem .. bila mama nak ada baby.. mama dia jawab.. ni le baby mama.. dah tak ada baby lain hehe

pB said...

Bau badan abg ??

Ada setengah isteri bila mengandung, husband langsung tak leh dok dekat....

Kesian tul ......

Apple Pie said...

syukurlah kesihatan akak dah ok. takde alah sgt lagi kan. tapi sian akak still lemah2 badan. take care

Sastri said...

waa... lain sikit ek dari mengandung yg dulu2? takpe la kak... sabar je laaa... jaga diri baik2 yer...

Am said...

Biasalah Syikin, isteri Am pun lebih kurang juga, sampai sekarang kami dah boleh tahu rasa semua makanan kat kedai-kedai dekat rumah Am tu, naik jemu pun dah ada.
Tapi sejak 2 minggu lepas ini dia dah ok sikit

Moga syikin sentiasa sihat dan selamat ulangtahun ya (nak cakap juga walupun agak terlewat)

13may said...

salam KakLong,
Semoga semuanya berjalan lancar.

Amin.

ontahsapo said...

rilek byk2, hehheheh

Honey MJ said...

pehal ngan david santos tuh? kat blog akak pun dia mai buat camtuh? muahahaha...lantak ko lah debid!

dapat baby ni mmg syiok tapi yg tak syiok bile penangan morning sickness dan macam2 lagi sickness org mengandung nih..

wah...dah start mengganaz nih

kasutVincci said...

alahan kak long tu sama cam kv. Hik hik. Sabar la ek. Nanti dah sehat boleh aktif semula.

alinlai said...

uiskkk siang sotong pun geli ka... kena minta cik abe beli ketam or udang la...ha ha ha... sabaq saja la...tapi ramai tukang urut kira OK la :)

oldtown~Smell the Roses said...

Oklah,nampaknya kesihatan kak Long dah bertambah baik. Bykkan rehat!

lindosh said...

kalo time ngandong.. mesti selera makan kuat kan? pastu berat mula lah naik berkilo kiloooo uhuhuh

NBK466 said...

Dah masuk 2nd trimaster dak stabil kot alahan ietw...ada mengidam apa2 tak?

p/s : happy belated anniversary yek..semoga kekal berbahagia & diberkati hingga keakhirnya...

Hot Mama said...

Syikin.. samelaa kita.. HM pun asyik loya jer.. Hubby kata buat rugi jer makan luar, makan jer muntah..hahaha!!!!

Nanti dah tahu baby girl/boy share k

mama sarah said...

kaklong, teringat kisah siang sotong masa pregnant kan sarah dulu. hehehe...

kesian kaklong. semoga OK lepas ni.

uDA said...

huuu 3 bulan naik 7 kilo. peningkatan yg memberansangkan tu kak long ekeke. kalo nurse kat klinik kjaan mesti pot pet pot pet dah membebel tu. abih tu kalo kita dah nak makan saja..susah la nak tahan2 kan. hehe..

yg tak tahan masa ngandung ni, part sesak napas masa dah last2 tu. huuu seksa maks!

KAMATO said...

masa ni la nak ambik kesempatan suruh cik abang masak he he...

nUr@dDeEn said...

Bawak banyak-banyak berehat. Yang penting ibu dan bakal baby selamat dan sihat sokmo. Kak long dah tau ke jantina baby kali ni? Apa apa pun CONGRATULATION!!

yus said...

amboi kak, dah naik 7 kilo...hihi. Banyakkan berehat, jaga diri yer kak. Pandai Alia tolong picit ummi dia yer...moga alah akak ni tak berpanjangan, susah juga kan kalau lama2 sgt. Take care yer kak...

simah said...

wah syikin..nanti bila adik diaorang dah lahir nanti banyak la baby itters u yek? :0)

tak pa..biar susah mengandung.. nanti bila dah beranak nanti mesti syikin terus lupa segala loya..pening... masa mengandung...

:0)
hugs n take care..

Mummy Rizq said...

saya dulu pun sebelum 4 bulan.. memang tak leh bau masak terutama minyak menggoreng. tapi makan boleh.. tu yang tak aci tu..!

maklang said...

kesiannya lah kat adek akak ni...baik2 jaga diri, kalau dekat boleh antar lauk, kalau nak pos kang, bila tiba sana sure dah tak leh makan...

loveujordan said...

semua pengalaman pahit masa pregnant akan jadi kenangan bila anak-anak dah besar, bila cerita kat diaorang , masing-masing tekun je mendengar, baru tau susahnya nak 'dapat' diaorang...

jaga diri ye, jangan buat kerja berat-berat......

Ayu said...

akakkkkk, harapnya akak sihat walafiat. kite baru balk dari berkursus ni :)
ni yg jenjalan blog kwn2 :)

Kak Elle said...

salam berkenalan dari sg:)
ni pertama kali kemari dah akan kembali lagi.

take care.

DJINSAKTI said...

Blog hopped from Maklang's blog. Another 2 months to go ? well, all the best.

Helena said...

take care kak long... yela kadang2 tu time pregnant mmg mencabar sekali. Bawa bersabar ye.... Time ni la boleh manja2, mintak hubby itu dan ini.... hehe

Azer Mantessa said...

salam,

begitulah adat mengandung :-)

selamat beristirehat dan berhujung minggu.

izawani said...

Ni lawatan balas nih... hmmm... peknen diusia tua... hahahaha... agaknya gitu la... lain kali kawin muda... senang... anak kita nanti kita suruh kawin lepas spm... ekekeke

Kak Lady said...

Kak long...alamdulillah...dah boleh tinggalkan jejak kat blog kengkawan...harap2 kak long akan bertambah sihat...

D said...

7 kg dalam masa 3 bulan? Saya dulu dekat 30kg cukup 40 minggu.. tapi ada dua lah kat dalam. nak kata makan banyak, tak la teruk sangat. kot kaklong ada dua kat dalam tak?? Hehehe... Tapi lepas bersalin, 9 bulan kemudian, boleh hilang 40kg. Terrer tak?? all natural tau.

AZWA said...

Salam Kak Long,

Hai dah mula mengganz di alam blogging nampaknya hehhee...bagusla. Gumbira nengok KakLong dah mula aktif kembali. Memacam ragam orang tengah pregnant ek..

semoga Kak Long sentisa dikurniakan kesihatan yang baik untuk menghadapai cabaran2 masa pregnant nie.

Anonymous said...

debit santos tu ada alahan jugak ke?

kak long, kalau muntah, ke alah teruk sangat, jangan duduk lama2 kat rumah tu. pegi hospital.

Titicaca said...

Happy ninth Anniversary..semoga bahagia selamanya, insyaAllah...
take care, ok!

Arif a.k.a Idham said...

kaklong....doa dari kami, bro idham dan kak LiL ...semoga kaklong selamat sejahtera ...dan bahagia bersama keluarga.

kami akan pulang bercuti di taman melati august ini.. kalau ada rezki dapat lah berjumpa kak long sekeluarga.

arif.

日月神教-任我行 said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情