Friday, September 21, 2007

Balik sekejap

Salam semua,

Ala..rindu kat blog ni. Kebetulan pagi Jumaat ni ada antenatal checkup, tu ikut suami balik ke rumah sat. Dlm jam 11 nanti waktu appointment kaklong Huda dan Alia tinggal rumah mak lagi. Petang nanti baru kami balik ke rumah mak semula. Tapi insyaAllah Ahad nanti kaklong akan pulang ke rumah semula. Doktor dah cakap, kalau kaklong nak balik rumah semula masuk minggu 37 nanti, bolehlah, turun naik tangga tu boleh bantu cepat bersalin hehehe.

Oklah..hari ni dah masuk minggu 37. Lega rasanya dapat lepas 2 minggu kritikal sejak kaklong kena bermalam di wad ari tu. Tapikan, lepas keluar wad aritu, sekali lagi kaklong terpaksa ke GMC sebab kena sakit yang sama pada awal pagi Ahad tu, 3 pagi lebih. Syukurlah pintu rahim tak buka lagi dan CTG baby pun ok. Dan kaklong diberi ubat utk hilangkan contraction tu. Lepas tu kaklong dibenarkan pulang. Rabu malam lepas pun, kena lagi, tapi kali ni kaklong tak p ke GMC, tunggu dan lihat ajelah. Syukur tak lama sakit tu.

Sesekali fikir, lawak pula rasanya, dah nak masuk 5 kali beranak ni, pendek kata dah otailah bab mengandung dan nak beranak ni, tapi masih duk confius sakit nak bersalin tu camner. Apapun kaklong percaya, Allah nak bagi kaklong rasa sakit tu camner dulu dan camner kaklong nak hadapinya sebab kaklong ni mmg takut sangat rasanya nak bersalin. Yelah, contraction minit2 akhir tu yang boleh buat orang terjerit terlolong kesakitan kalau tak kuatkan hati tu. Ni duk pulun doa semoga kaklong berani hadapi saat2 bersalin dan mudah segala urusan berkaitan dengannya. Tolong aminkan ya. Terima kasih.

Eh, dah 9 hari kita berpuasakan termasuk hari ni. Setakat ni alhamdulillah kaklong berjaya berpuasa penuh. Tu pun duk pulun doa ngan Allah minta kaklong diberi kekuatan dan kesihatan yang baik untuk berpuasa. Tak larat ooo nak menggantinya. Cumanya hari ni sedikit bimbang sebab pagi tadi lepas sahur kaklong termuntah, harap2nya dapat bertahanlah sampai waktu berbuka nanti.

Pagi tadi, jam 3 pagi lebih kaklong dpt sms drp sorang sahabat baik kaklong, dia dah selamat bersalin, alhamdulillah. Tahniah S dengan kelahiran bayi lelaki yang sihat!!!!

Takziah kepada keluarga adik Nurin Jazlin di atas berita malang itu. Kejamnyalah pembunuh tu, sampai pecah usus anak tu dibuatnya. Bunuh balas bunuh! Itulah yang Allah benarkan dalam jenayah Qisas. Sama2 kita doakan pembunuh kejam itu tertangkap!!!!

Oklah, kaklong nak berhenti dulu. Terharu sbnrnya tengok masih ada yang datang ke teratak blog buruk kaklong ni dan yang tinggalkan komen tu, jutaan terima kasih ya terutama doa2 kalian tu. Aminnnnnnnnn. Ada juga bloggers yang baru pertama kali tinggalkan komen, terima kasih ya. InsyaAllah, kaklong akan buat kunjungan balas ke blog kalian.

Maklumat terkini:

Salam..Kaklong balik dr klinik tadi ni hampir jam 1 tgh. Berita terkini, baby kaklong dah engaged ke bawah. Tgk scan tadi pun kepala baby dah mengecut sikit sbb dah masuk ruangnya utk keluar tu. Berat badan kaklong pun dah turun 2 kg! Nurse pun tegur perut kaklong dah makin ke bawah. Kata doktor, mungkin tak sampai 2 minggu lagi kaklong akan bersalin. Gembira ya, debor lagilah berkati2 jawabnya. Takut tu mmg dah berkilo2. Ni duk belajar tak mo fikir takut, takut, takut bersalin. Ya Allah, berilah aku keberanian nak bersalin ni, hilangkan rasa takut aku. Amin...
Selamat berbuka petang ni ya.

24 comments:

ChaiReeL AziZee said...

kak long...time kasih for the comment...betul ckp kak long tu....sy akan cuba yg t'baik ngan Chinta....dia kirim salam semula untuk kat kak long.....time kasih lagi skali.....erm....kak long da hmpr b'salin ek?...semoga Allah p'mudahkan urusan kak long nnt...erm...ok la...hrp kak long dpt la bg tip2 dan cara2 untuk sy terus ngan chinta ek??...rasanya sy x sggp ilang dia....erm...

Mak Su said...

eh.. ada orang ler... saja2 je try kot kot ada org tadi... semoga selamat segalanya, mudah bersalin dan sihat.
Takziah buat keluarga Nurin, kami di pihakmu.

alinlai said...

:) apa2 pun semoga selamat bersalin nanti... caya la Syikin dapat posa :)

Kaklong said...

salam,

C.A:wah..cepat salam bersahut ya :D.ha ah, due anytime ni.tq for the doa. amin. tip? alamak, x reti la pulak, tp yg pasti, doa banyak2 ngan Allah minta dipermudahkan hub tu kalau betul kalian ada jodoh. sbb kita tak tau takdir jodoh kita ngan siapakan? byk kes org bercinta berbelas tahun, akhirnya tiada jodoh gak. yg pasti, bercinta ni kena be realistik. kena banyak berserah pd Allah. Paling penting, pasang niat tu bercinta krn Allah,sbb andai takdir berpisah, takkan jatuh terduduk teruk sangat, maknanya rasa redha tu ada yg bukan jodoh kita ngan org yg kita cinta. yg penting skrg, bina hub. cinta tu mengikut saluran yg diredhai Allah. InsyaAllah, ada jodoh x kemana. mcm akak ngan suami, akak selalu berdoa dulu "Ya Allah, aku bertemu dgnnya keranaMu dan aku berpisah dgnnya keranaMu". mmg tawakal aje, syukur ada jodoh kami. tp, spnjng hub. ni, respect each other, tunjuk yr true colour, jgn naik tangan kat chinta tau..sayang seadanya, don't over sgt sbb tak tau dia jodoh kita atau tidak..yg penting berusaha dan berdoa. akhirnya pada Allah juga.sebaiknya carilah buku2 agama yg ajr cara bercinta yg diredhai Allah,sbb keberkatannya sampai dlm perkahwinan, insyaAllah.

Maksu: ha ah, ada org ler..tp kejap aje ni. jap lagi nak balik rmh mak.tq doa tu. amin.
al fatihah utk arwah Nurin.

Kaklong said...

Alinlai: alamak, Alin tertinggal la pulak..ya Ampun hihi.alin, saya pulun makan banyak time sahur, minum air banyak, makan ubat angin gak..bimbang jd mcm tahun2 lepas time mengandung teruk saya. alhamdulillah, berkesan nampak cara ni :D.amin..tq atas doa tu ya

ILA said...

Salam...
ala haiiii..ila ikut berdebar pula bila mgetahui..kandungan dah turun.
HARAP SELAMAT BABY RAMADHAN YG BAKAL LAHIR NANTI.
kak...habaq kat ila by sms yeee..bila dah lahir nanti:D

Luna said...

kaklong...jaga diri baik2 :)

MommyA sitilina said...

kak long, cemana rasa baby engage tu? kita 4-5 hari ni duk rasa sengal2, sakit2 kat tulang2 bawah ni. pastu rasa braxton hicks makin kuat plak. ms cek up tuhari dr xckp ape2 pon.

ChaiReeL AziZee said...

hehe...time kasih kak long...kalau sudi...tlg sy ek to find the book...sblm nie...sy nie...heartless....x de perasaan pape pn kat gurl...tapi bila jumpa chinta...tu yg tetiba cair je...hehe..insyaAllah sy akan buat yg t'baik utk dia...that doa sy x kan lupa....doakan la kami ek....hehe...xde la smpai nak naik tgn kat dia...TAK KAN....erm...cinta biar realistik???camne tu???

yusztiey said...

INSYALLLAH ...MOGA KELAHIRAN YG AKAN TIBA NANTI ADA LAH YG TERMUDAH DR SEBELUM2 NYA..AMINN

bunga rampai said...

Salam Kaklong,

Ooh, dah dekat ek? Doa saya mengiringi moga semuanya selamat.
Sementara menanti waktu, jaga diri ya!

goboklama said...

selamat untuk kak long,jgn takut ye! Kalau takut, ingat qisst,kuikui... :)

Sastri said...

semoga kak long selamat bersalin nanti... err... kak long takut? sas lagi laa takut, huhuhu...

NBK466 said...

Wah..semakin suspend nie..org lain dok tunggu raya...Syikin dok tunggu baby nak kluar..mudah2an OK semuanya yek!!!

Helena said...

hi kak long.... entah2 dapat baby masa 1st day raya kut...... hehe

take care yer.... make sure bag dah siap tepi pintu....

cikdinz said...

dah dekat lar...
harap semua nya berjalan dgn baik ye..

RaFFLeSiA MeRaH said...

alahai...akak dah nak bersalin yerrr....mudah-mudahan tuhan permudahkan proses bersalin akak tu nanti, kami sumer still doakan akak agar sentiasa dilindungi tuhan, mudah-mudahan kali ni prosesnya mudah dari sebelum2 ni yer kak...baca nasihat akak kat chairel azizee tu, untungnya dpt kwn mcm akak ni, bagi nasihat yg bernas...sy suka nasihat akak tuu, nanti ader masa sy nak antar e-mail kat akak yerr....mintak nasihat akak...so, jaga diri akak baik2 yerr....dah bersalin nanti bitau kitorg yerr...

aidura sofiee said...

kaklong,
saya doakan agar Allah swt mempermudahkan kaklong utk bersalin normal. juga semoga Allah swt melindungi keselamatan kaklong dan juga baby, insya-Allah, amiinnn.

Zakiah said...

moga selamat semuanya kak!!! wah dah 5 orang anak akak. Meriahnyerrrr!!!

Zareda said...

Kak long
Semoga selamat semuanya.. dan baby pun sihat sihat aje. Take care ok..

MAMAMIA said...

Apa latest news? Tak kira dah bersalin berapa kali pun, tiap kali pengalamannya berbeza.
Akak doakan kesejahteraan Kak Long & baby. Semoga semua selamat....

AZWA said...

Syikin,

Semoga selamat semuanya. Betoi tu..setiap kali mengandung, pengalamannya berbeza, begitu juga saat menanti kelahiran..debarnya berbeza, sakitnya pun tak sama..still terkenang first taim nak bersalin dulu 12 hours in labour memang tak tertahan sakitnya, sib baik tak terpekik terlolong..

Kak Teapot said...

take care kak long! nnt bile dah bersalin sok bagi taulah ye?

slmt berposa penuh!

nurazzah8 said...

apa khabar kak long? hari nih (28 sept 2007) bermakna dah seminggu selepas kak long tulis n3 kat atas tuh...mungkinkah kak long dah bersalin? kalau dah tu maklumkan lah kpd kami ya... IA akak doakan semoga kak long tabah dan kuat semangat menghadapi saat akhir ini (jika belum bersalin lagi)... semoga segalanya berjalan lancar dan yang penting kesihatan kak long sendiri serta baby sentiasa berada dalam keadaan yang baik...