Wednesday, August 8, 2007

Cerita Baby II

Salam semua,

Hmm...kaklong ingat kaki kaklong dah makin baik, rupanya sangkaan tu salah. Turun naik tingkat tangga kat rmh ni memberikan kesan pada buku lali kaklong. Tak kuat lagi rupanya buku lali kaklong. Tiga hari kat rumah ni, mmg sakit buku lali dibuatnya. Terpaksalah naik tingkat atas tu sebabnya bilik air yg selesa berbanding di tingkat bawah yg tak sesuai dgn kondisi kaklong sekrg ni terutamanya tandas. Hari ni, kaklong akan pulang ke apartment mak. Kat sana senang sikit, tak perlu turun naik tangga dlm apart. tu. Mungkin kaklong akan berada di sana hingga cuti sekolah anak2 nanti. Nampaknya tak leh nak mengganaz lagilah ni. Oh ya, Mamamia tanya sapa yg tolong kaklong n anak2 kat rmh...tak de sapa terutama di siang hari, kaklong urus sendiri, kalau malam tu suami ada bolehlah tolong apa yang patutkan. Tu yang kaki payah nak rest betul. Biasalah, dah duduk rumah sendiri, ada aje nampak benda yang nak dibuatkan?

Oklah, pindah citer baby pulak. Sebelum ni, hasil scan mendapati uri baby kat bawah (tapi kaklong x de masalah bleeding), dan doktor bagitau kalau dah 34 minggu nanti (skrg ni 30 minggu) uri masih di bawah, kaklong terpaksa ceaser pada minggu k 38 (pertengahan Ramadhan x salahnya). Debar gak bila dpt tau pasal operate2 ni. Sejak tu, kaklong banyak berdoa meminta kalau ceaserian itu yang terbaik utk keselamatan bayi dan kaklong, tak mengapalah ceaser pun, tp kalau bersalin normal tu yg terbaik utk keselamatan kami berdua, mintalah uri tu naik ke atas. Dan Isnin lepas, hasil scan mendapati uri baby dah naik ke atas!!! Alhamdulillah.

Jantina baby? So far, tgk kat scanner tu adalah girl, hehehe. Yang kesiannya Aiman lah, frust dia dpt tau benda ni. "Ala..nape girl?" Dia pertikaikan. Masam mukanya. Kaklong bagitaulah dia, " Nak buat camner, Allah yang nak bagi". Tapi, sapa taukan, kuasa Allah mengatasi segalanya.

Oklah, berhenti dulu. Ada kesempatan sebelum balik rumah mak, kaklong akan singgah blog kengkawan. Wassalam

45 comments:

Mak Su said...

bawak-bawak ler berehat betul2, kasik sihat betul

MAMAMIA said...

Buat masa ni, memang eloklah K.Long berehat kat apmt Mak.

Aiman tak da kawan nak gaduh, kesian dia...

Take care...

Along said...

Alhamdullilah, dah makin pulih. Just take care of your health...tak lama lagi dah nak tambah sorang lagi pembising dalam rumah. Hehehehe...

kasutVincci said...

kak long,
kv pun saspen jgk. Dulu doc scan masa 3 bulan. Baby kecit lg. Lani dah lbh 35 minggu, doc still tak scan apa. Risau gak sbb tatau atau tak boleh nak bayang mcm mana. Tu yg masih was2 nak gi daftar bersalin kat klinik swasta. Kena tgk dulu cemana, takut nak kena operate ker. Hmm..harap semuanya ok.
Kv pun harap kaki kak long cepat baik. Kalo kak long yg uruskan anak2 sendiri, mmg takde rehat la kaki tu. Kv anak baru sorang pun termengah mengah. Hik hik

Mummy Rizq said...

kak long jgn ganas ganas sgt dok kat rumah. berehat sket ok!

ADIEJIN said...

mummy riz..ganas ganas macamana yagng dimaksudkan..hehehe..

Kak long.. take care of baby, hubby n urself.

NBK466 said...

Emmm...brapa lama MC? Moga2 copek sembuh eh...& moga2 kandungan & ibunya selamat waktu bersalin nanti ek...

ummibatrisya said...

salam,

syikin bawa2 berehat. dengar kata nak ke bukit merah ek bulan nov, jangan lupa singgah di teratak buruk ummi. :)

ILA said...

SALAM KAK LONG!!!
wahhh..lama ker kat umah mak akak tu?at les akak bley take rest kat umah mak nanti yeakkk:D

Pohon doa utk akak dr kejauhan..Ameennn....
(feeling sambil tadah tangan)

Kak Elle said...

bagus tu balik rumah mak bolih rest sikit sampai kaki tu baik...

take care

nurazzah8 said...

kak long, dah mcm tu takpe, biarlah berehat kat rumah mak tu... pasal rumah nak kemas ke, belakang kira... kesihatan diri kak long dan anak yg penting... take care ya....

berehat kat rumah mak tu, byk2 baca Al-Quran, doa selalu InsyaAllah Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

kakLuna said...

seronok baca cerita org mengandung nih..nikmat sungguh!...terbayang keceriaan di wajah ahli keluarga nak dpt adik baru :)

InsyaAllah hasrat kakLong nak bsalin normal itu akan dipermudahkan oleh Allah.see, uri pun dah naik ke atas..saya doakan semuanya selamat

Izhal said...

Dah nak sembuh dah tuuuu... small matter, ligamen je... cewah,macam doktor pakar ligamen pulak komen...

tapi memang dok rumah setingkat lagi energy saving kepada penghuninya... rumah orang tua saya setingkat, haritu dok hamamatsu walaupun rumah tingkat ke-2 tapi bilik2 semuanya setingkat yang sama... la ni dok rumah dua tingkat kalu tinggal barang kat bawah malas betul nak pi ambil...

sitilina said...

salam kak long,

rest byk2 tau smg cepat kaki tu sembuh.

sebut pasal gender bb, ada kawan saya 34 mggu duk scan dr ckp girl.. sekali scan ms 37 mggu nmpk boy. kuar2 boy. abeh sumer brg gurl dia dh beli. hehehe.

D said...

kak long, my du'as for you. Allah kan sentiasa bersama kita?

The Singa said...

rehat banyak2 yer..skit2 dah main tangga..
aiman tak cukup geng ker kat rumah kak..?heheh

loveujordan said...

salam.

eloklah berehat , untuk kebaikan kak long dan baby juga... akak doakan agar dipermudah kan segala urusan terutama semasa bersalin nanti...Amin.

lindosh said...

muahss kak longg! smogA sehat slalu ye

Sastri said...

elok la kak long rehat... jangan banyak sangat berjalan dan berdiri... moga semuanya selamat sehingga melahirkan nanti... :D

~albazrah~ said...

Kak long...macam magic uri dah naik atas...mustajab betul doa ibu mengandung ni.

Semoga dua2 sihat...ameen.

Kak Long, saya pun x-Apium. Wah bestnya jumpa geng. Tapi kak long keluar 98, saya baru masuk 99.

Apple Pie said...

kaklong i miss u :D. syukurlah kaklong dah sihat skit. moga kaki tu cepat baik. take care

MULAN said...

slowdown kaklong.. jgn ribut2.. kasi baik kaki tu dulu..

cikdinz said...

hati-hati kak long. kalau nak kemana, make sure ada orang teman..

AZWA said...

Syikin,

Semoga bertambah elok keadaan kaki Syikin tu, insyaAllah akan dapat menghadiri konvo dengan jayanya.

eh..dah masuk 30 weeks day ek..tak lama lagik la tu...kalau ikutkan another 10 weeks lagik la. alhamdulillah uri dah naik balik..semoga segalanya kan selamat.

Aidan's Mommy said...

Doa harapharap Syikin dapat give birth secara normal. Alhamdullilah uri baby dah naik balik.

Dapat girl! Bestnyer... nanti boleh laa kawan ngan baby boy kita.. huhuh

Nak mintak email add? nanti tolong emailkan kat dottyadnan@yahoo.com

Zakiah said...

dulu saya pun uri di abwah tapi bukan previa...tak menutup rahim pun. Tapi ada bleeding...tapi masa tu mmg takut la kan kalau cakap nak ceaser ker haper.

semoga akak sihat sihat ajer yer. Jangan ler turun naik tangga ajer..semua anak anak ajak berkampung kat bawha. Heheheh..

cakap kat aiman...takper...next time ada lagi..hihihih

13may said...

salam....
jenguk2 kakLong....

jaga diri yea :)

SitiNur said...

Salam Kak Long,
Saya tahu sorang makcik yang boleh ikhtiar naikkan uri. Saya gi kat situ, Alhamdulillah dah naik pun. Dia hanya baca ayat quran pada air dan air kelapa muda utk saya minum dan sapu pada perut. Dah byk kes yg berjaya juga dengar khabarnya, walaupun dah bleeding!

Kalau Kak Long nak cuba, call Mak Cik Siah - 03-55420167. Dia tinggal di Seksyen 20 Shah Alam.

Moga kaki Kak Long cepat sembuh dan melahirkan baby dengan selamat :).

simah said...

jgn lama lama sngt kat umah mak tu :0)

sori tak sempat balas email syikin...saya tengah rush sana sini.. :0)

angah said...

Bb girl kah? kalau ya.. buleh kawan ngan Adneen Humaira... banyakkan rehat kak long.

NBK466 said...

Kejap dah 30 minggu ek... So far Aiman is the only boy ek?? Patut ler frust..takpe..janji semuanya sihat..

goboklama said...

ya,kuasa Allah tak siapa yg.tau. Mcm.Arif yg disangka girl until the 5th month baru doktor kata boy,heheh.. Semoga selamat sumernya ye!

maklang said...

jaga diri baik2...

Anonymous said...

salam kenal2...slamat brsalin dan slmat menyambut baby baru..jaga kesihatan, jgn smpai sakit2..nnti sumer org susah..

aidura sofiee said...

salam ziarah, kaklong :)

bunga rampai said...

Salam Kaklong,

Lama tak jenguk Kaklong ni. Alhamdulillah semuanya okay.

Moga kesihatan bertambah baik menjelang hari kelahiran bayi.

Jaga diri :)

Aie'z said...

saya org baru dlm dunia blogger....semoga kaklong sentiasa sihat.....dan tahniah untuk baby yang bakal menjadi salah seorang khalifah kat dunia nie....

helena said...

kak long, semogo sihat sentiasa and do enjoy yourself while waiting for orang baru to arrive!

PuteriSatu said...

dah sehat kak long..? alhamdulillah....

Azer Mantessa said...

k ... selamat beristirehat ... insyaAllah semua ok ... amin

RaFFLeSiA MeRaH said...

alhamdulillah...sumernya dah ok...

nenas said...

salam...ari tu gi konvo hubby sy..then tetiba sy baru perasan org yg kat atas stage terima skroll tu is kak long...alahai...berkerusi roda...semangat gitu...congrats ye! Tak sempat jumpa akak on that day coz sy tak tau nak cari akak kat mane...no hp akak pun sy takde...Anyway Congrats again!

cikdinz said...

sabar kak long...

zino said...

semuga ibu dan baby sihat.. amin..

Kak Lady said...

Kak Long...tahniah dari kak lady...memang lama akak tak masuk ke sini...hari tu masa kak beritau baby dah okay...alhamdulillah ...syukur...semoga kak long & baby akan sihat sentiasa dan selamat bersalin